Aanvullende informatie voor ouders bij een intakegesprek via beeldbellen

Door de corona-maatregelen is de situatie anders dan normaal. Toch willen we met u samen kijken naar wat we voor u kunnen betekenen. Hierbij een uitleg hoe we de intake zo veel mogelijk volgens de gewone manier kunnen laten verlopen, maar dan via beeldbellen.

Voorbereiding

De uitleg over het beeldbellen vindt u hier: https://www.karakter.com/nieuws/handleiding-beeldbellen.

Tijdens de intake kunnen twee afzonderlijke gesprekken plaatsvinden: een gesprek met u en een gesprek met uw kind. Daarom raden wij u aan om Teams op twee verschillende apparaten beschikbaar te hebben: bijvoorbeeld 2 telefoons, 1 telefoon en 1 tablet, 1 pc en 1 tablet.

Wij verzoeken wij u om het identiteitsbewijs van uw kind/de jongere bij de hand te houden. De behandelaar zal deze controleren d.m.v. de camera.
Schijnt de zon? Dan is het prettig om de gordijnen te sluiten.

Om de intake zo goed als mogelijk te laten verlopen willen we graag een zo natuurlijk mogelijke situatie zien met u en uw kind via beeldbellen. We starten met een gesprek met (één van de) ouders/verzorgers met uw kind in een ruimte waar u niet gestoord wordt.

Intake kind <6 jaar (Centrum Jonge Kind) locaties Arnhem, Nijmegen, Tiel en Uden

We starten met u als ouders in een gesprek over de hulpvraag, wat gaat er goed en welke problemen worden ervaren door ouders en kind. Hierna gaan we met u als ouders in gesprek over de ontwikkeling van uw kind tot nu toe. Het kinderpsychiatrisch onderzoek en de observatie ouder-kind interactie plannen we in zodra dit weer op locatie kan plaatsvinden.

Intake kind <6 jaar (Infant) regio Overijssel/Gelderland

We starten met u als ouders in een gesprek over de hulpvraag, wat gaat er goed en welke problemen worden ervaren door ouders en kind. Hierna gaan we met u als ouders in gesprek over de ontwikkeling van uw kind tot nu toe.
Daarna volgt er een spelobservatie. Eerst met de ene ouder/verzorger en vervolgens met de andere ouder/verzorger. U speelt als ouder/verzorger met uw kind in de kamer en richt de beeldbelcamera daarop. Eerst vragen we u vrij te spelen en daarna geven wij een paar speelopdrachten. Het doel hiervan is een indruk van de ontwikkeling van uw kind te krijgen, in contact met (één van de) ouders/verzorgers. Een kind is immers het meest vertrouwd bij zijn ouder(s)/verzorger(s).

Benodigdheden voor het spel (u hoeft niets nieuws te kopen, kijk maar wat er in huis is):

  1. Pop/Playmobil/knuffelbeest
  2. Kindertheeservies/plastic keukenspullen
  3. Iets waar jullie samen thuis graag mee spelen (geen beeldscherm)
  4. Bellenblaas klaarleggen
  5. Een doos met wat aparte spelmaterialen die u er op verzoek bij kunt pakken: blokken of iets anders dat je samen kunt maken/bouwen zoals een puzzel, (zachte) bal, boekje dat jullie thuis graag lezen, tekenspullen, spelletje memory, kwartet of iets dergelijks

Mogelijk komt niet alles aan bod. Het is fijn als u deze materialen wil verzamelen van tevoren en apart wilt houden, dan kunnen wij aangeven wanneer we welke spullen nodig hebben.

Intake kind >6 jaar

Na het gezamenlijke gesprek volgt een kinderpsychiatrisch onderzoek voor uw kind/de jongere.
Het is fijn als er iets is wat uw kind wil laten zien (bijv. een tekening of een foto) of iets waar hij/zij heel trots op is en over wil vertellen. Dit hoeft natuurlijk niet.
Separaat vindt er een gesprek plaats met de ouder(s)/verzorger(s).

Benodigdheden:

  1. Wit tekenpapier
  2. Kleurpotloden
  3. Evt. Knuffel o.i.d.

We zullen als onderzoekers ook proberen contact te leggen met uw kind. Maakt u zich geen zorgen als dit niet gelijk goed lukt, we beoordelen het contact ook nog op een later moment als we elkaar wel weer live kunnen zien. Wat we u als ouder(s)/verzorger(s) willen vragen is om zo min mogelijk in te vullen voor uw kind in het contact met ons. Als ze ons niet gelijk horen of niet gelijk iets antwoorden, probeert u zich dan nog even op de achtergrond te houden, zodat we ook de spontane uitingen van uw kind kunnen zien.