Mindchamp

Mindchamp

Mindchamp (1)

Mindchamp is een innovatieve nieuwe studie. We onderzoeken het effect van een 8-weekse mindfulness groepstraining voor kind en ouder als aanvulling op gebruikelijke zorg voor kinderen en jongeren met AD(H)D.

 

Nieuws

Een mijlpaal! Na 4 jaar data verzamelen en analyseren zijn de eerste resultaten van het MindChamp onderzoek gepresenteerd op het internationale Eunethydis congres (European Network for Hyperkinetic Disorders).

https://twitter.com/CorteseSamuele/status/1174290986341732353

Mindfulness en ADHD - kan dat?

Mindfulness training wordt al gebruikt als effectieve methode voor de behandeling van onder andere stress, depressie en angst. Uit eerder kleinschalig onderzoek is gebleken dat mindfulness misschien ook een veelbelovende behandeling voor gezinnen met een kind met AD(H)D kan zijn. Zo tonen studies aan dat een mindfulness training impulsiviteit kan verminderen, aandacht en concentratie kan verbeteren en zelfcontrole kan vergroten bij kinderen met AD(H)D. Daarbij bleek mindfulness ook te kunnen helpen bij het verminderen van stress en AD(H)D symptomen bij ouders van kinderen met AD(H)D. Mindfulness training werd door kinderen en jongeren met AD(H)D over het algemeen goed aanvaard en positief geëvalueerd. De effectiviteit bij gezinnen met AD(H)D moet nog verder onderzocht worden.

Meisjegras

Wat is mindfulness nu eigenlijk?

De drie belangrijkste ingrediënten van mindfulness zijn:

  • Aandacht geven
  • Aan iets dat hier en nu is
  • Zonder oordeel

Met mindfulness kun je leren om je bewust te worden van je lichaam, emoties en gedachten. Je leert neigingen op te merken en om niet direct aan deze neigingen toe te geven. Een voorbeeld: je richt je aandacht op je lichaam. Je voelt spanning in je benen (bewustwording). Dit vind je vervelend (oordeel). Je wilt iets doen om van de spanning af te komen (neiging). Je staat op en gaat lopen (reactie).

Bij mindfulness leer je dat je bewust een keuze kunt maken om te reageren of niet. Je leert om op een nieuwe manier naar dingen te kijken. Acceptatie, vriendelijkheid en zelfzorg spelen hierbij een belangrijke rol.

Het doel van het MindChamp onderzoek

Omdat zowel uit eerder onderzoek én ons pilot onderzoek veelbelovende resultaten naar voren zijn gekomen, is meer onderzoek erg belangrijk. Daarom zijn wij een grootschaliger onderzoek gestart, de MindChamp studie: Mindfulness training for Children with ADHD and Mindful Parenting. We gaan onderzoeken of een mindfulness training voor ouder en kind een effectieve aanvulling is op de huidige zorg die aan kinderen met AD(H)D wordt geboden.

Het doel is om 100 kinderen (8-16 jaar) met AD(H)D en hun ouders te rekruteren. Bij de helft zal de mindfulness training worden aangeboden als aanvulling van de huidige zorg, en bij de andere helft wordt de huidige zorg voortgezet.

We willen de volgende vragen beantwoorden:

  • Neemt de zelfcontrole toe in beide groepen door de behandeling?
  • Zijn er na behandeling veranderingen in AD(H)D-symptomen, andere symptomen en het dagelijks functioneren?
  • Hoe gaat het een jaar na de start van de behandeling?

Onderzoeksteam

Onderzoeksteam

MindChamp is mede mogelijk gemaakt door:

H2020 Logo

Logo Mind

Logomind 3Mb

Logo Karakter Voor Op Witte Achtergrond

Donders Logo Rgb

Logo Radboud Mindfulness

Uva Minds 72829501

Meer lezen en zien

>> Klik hier voor de nieuwsbrief - april 2019

>> Bekijk het video-interview met project coördinator Corina Greven over MindChamp

>> Bekijk de minidocumentaire over ADHD met onder andere project coördinator Corina Greven

>> Klik hier voor de nieuwsbrief - juli 2018

>> Bekijk de documentaire van de BBC over de MYmind mindfulness training 

>> Vind hier de publicatie van het wetenschappelijke protocol van de Mindchamp studie

>> Lees hier het artikel in de Gelderlander over MindChamp 

>> Kijk op de website van het Radboud Centrum voor Mindfulness

Bekijk hier een documentaire over een partner onderzoek naar 'pillen of chillen' (let op: dit is een gerelateerd onderzoek naar dezelfde mindfulness training als bij MindChamp, bij MindChamp wordt de training niet onderzocht in vergelijking tot medicatie maar als aanvulling op de gebruikelijke zorg)

 

Contact

Heeft u nog vragen? Neem gerust contact op met de uitvoerend onderzoeker Nienke Siebelink, 0646622594, mindchamp@karakter.com.

 

 

Terug naar boven