Mindchamp

Mindchamp

Mindchamp (1)

Mindchamp is een innovatieve nieuwe studie. We onderzoeken het effect van een 8-weekse mindfulness groepstraining voor kind en ouder als aanvulling op gebruikelijke zorg voor kinderen en jongeren met AD(H)D.

Nieuws
Heeft uw kind AD(H)D als diagnose? We zoeken deelnemers voor ons wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van een mindfulness training voor kinderen met ADHD en hun ouders uit de regio’s Nijmegen, Arnhem en Ede (of bereid te reizen naar deze regio's). >> Lees onze advertentie over wie kan meedoen.  

Mindfulness en ADHD - kan dat?

Mindfulness training wordt al gebruikt als effectieve methode voor de behandeling van onder andere stress, depressie en angst. Uit eerder kleinschalig onderzoek is gebleken dat mindfulness misschien ook een veelbelovende behandeling voor gezinnen met een kind met AD(H)D kan zijn. Zo tonen studies aan dat een mindfulness training impulsiviteit kan verminderen, aandacht en concentratie kan verbeteren en zelfcontrole kan vergroten bij kinderen met AD(H)D. Daarbij bleek mindfulness ook te kunnen helpen bij het verminderen van stress en AD(H)D symptomen bij ouders van kinderen met AD(H)D. Mindfulness training werd door kinderen en jongeren met AD(H)D over het algemeen goed aanvaard en positief geëvalueerd. De effectiviteit bij gezinnen met AD(H)D moet nog verder onderzocht worden.

Meisjegras

Wat is mindfulness nu eigenlijk?

De drie belangrijkste ingrediënten van mindfulness zijn:

 •  Aandacht geven
 • Aan iets dat hier en nu is
 • Zonder oordeel

Met mindfulness kun je leren om je bewust te worden van je lichaam, emoties en gedachten. Je leert neigingen op te merken en om niet direct aan deze neigingen toe te geven. Een voorbeeld: je richt je aandacht op je lichaam. Je voelt spanning in je benen (bewustwording). Dit vind je vervelend (oordeel). Je wilt iets doen om van de spanning af te komen (neiging). Je staat op en gaat lopen (reactie).

Bij mindfulness leer je dat je bewust een keuze kunt maken om te reageren of niet. Je leert om op een nieuwe manier naar dingen te kijken. Acceptatie, vriendelijkheid en zelfzorg spelen hierbij een belangrijke rol.

Het doel van het MindChamp onderzoek

Omdat zowel uit eerder onderzoek én ons pilot onderzoek veelbelovende resultaten naar voren zijn gekomen, is meer onderzoek erg belangrijk. Daarom zijn wij een grootschaliger onderzoek gestart, de MindChamp studie: Mindfulness training for Children with ADHD and Mindful Parenting. We gaan onderzoeken of een mindfulness training voor ouder en kind een effectieve aanvulling is op de huidige zorg die aan kinderen met AD(H)D wordt geboden.

Het doel is om 100 kinderen (8-16 jaar) met AD(H)D en hun ouders te rekruteren. Bij de helft zal de mindfulness training worden aangeboden als aanvulling van de huidige zorg, en bij de andere helft wordt de huidige zorg voortgezet.

We willen de volgende vragen beantwoorden:

 • Neemt de zelfcontrole toe in beide groepen door de behandeling?
 • Zijn er na behandeling veranderingen in AD(H)D-symptomen, andere symptomen en het dagelijks functioneren?
 • Hoe gaat het een jaar na de start van de behandeling?

Wilt u meedoen aan MindChamp?

Wie kunnen er meedoen?
Kinderen met een diagnose AD(H)D die de gebruikelijke zorg voor AD(H)D ontvangen en nog steeds AD(H)D symptomen hebben.

 • Kinderen van 8-16 jaar (vanaf groep 5), bereid om een mindfulness training te volgen
 • Samen met één/beide ouder(s), bereid om een Mindful Parenting training te volgen
 • Geen 8-weekse mindfulness training gevolgd in het afgelopen jaar en nog nooit een Mindful Parenting training gevolgd
 • Bereid om naar ‘mindfulness’ of ‘gebruikelijke zorg’ te worden gerandomiseerd (dat wil zeggen, toeval bepaalt de toewijzing)
 • Geen psychose, bipolaire stoornis, actieve doodswens, onbehandelde posttraumatische stoornis of drugs- of alcoholafhankelijkheid
 • Voldoende beheersing van de Nederlandse taal

Wat houdt meedoen in?
U wordt in één van de twee groepen geloot: Mindfulness of (voortzetting van) gebruikelijke zorg. De mindfulness training is een 8-weekse training (1 keer per week, 1.5 uur) die aan de kinderen en ouders in groepen wordt gegeven. Bovendien neemt u deel aan drie meetmomenten (verspreid over een jaar) bestaande uit: vragenlijsten, neuropsychologisch onderzoek, afname van een kleine hoeveelheid speeksel bij het kind en een vraaggesprek bij de ouder.

Locaties
Op dit moment zoeken we nog deelnemers uit de regio’s Nijmegen, Arnhem en Ede (of uit andere regio's indien bereid te reizen). Let op: Het onderzoek is ook open voor deelnemers die niet bij Karakter kinder- en jeugdpsychiatrie in behandeling zijn.

Onderzoeksteam

Afbeelding Medewerkers Mindchamp (1)

Meer lezen en zien

Bekijk hier de nieuwe flyer

>> Bekijk het NOS Jeugdjournaal over mindfulness voor kinderen op de basisschool

 >> Lees onze blog over mindfulness en ADHD  

Resultaten van ons vooronderzoek bij Karakter:

Poster: onderzoeksresultaten Mindchamp

MindChamp onderzoek: informatie voor ouders

 

Voorkant Folder Mindchamp Kinderen   

 

Voorkant Folder Mindchamp Jongeren

>> Kijk op de website van het Radboud Centrum voor Mindfulness

Hieronder een documentaire over een partner onderzoek naar 'pillen of chillen' (let op: dit is een gerelateerd onderzoek naar dezelfde mindfulness training als bij MindChamp, bij MindChamp wordt de training niet onderzocht in vergelijking tot medicatie maar als aanvulling op de gebruikelijke zorg)

 

Contact

Heeft u nog vragen en/of wilt u deelnemen? Neem gerust contact op met de uitvoerend onderzoeker Nienke Siebelink, 0646622594, mindchamp@karakter.com.

 

 

Terug naar boven