Centrum Jonge Kind - TOPGGz

Het Centrum Jonge Kind Karakter biedt hoogspecialistische (vroeg)diagnostiek en behandeling aan jonge kinderen met (een vermoeden van) psychiatrische problematiek.

Centrum Jonge Kind

De eerste levensjaren zijn cruciaal voor een gezonde ontwikkeling later in het leven. Jonge kinderen ontwikkelen zich snel en op veel verschillende gebieden. Meerdere factoren kunnen hierop van invloed zijn en een rol spelen in het ontstaan van psychische problemen. Het Centrum Jonge Kind Karakter Universitair Centrum en het Centrum Jonge Kind Twente bieden hoogspecialistische (vroeg)diagnostiek en behandeling aan jonge kinderen met (een vermoeden van) ernstige psychische kwetsbaarheid. Onze zorg richt zich op zowel kind als ouders/verzorgers.
Algemene folder Centrum Jonge Kind

Daarnaast willen we laagdrempelig beschikbaar zijn voor ouders, jeugdconsulenten van gemeenten, scholen, netwerkpartners, huis- en jeugdartsen en medisch specialisten. We vinden het belangrijk om vragen te voorzien van een hoogspecialistisch antwoord en te helpen om tijdig passende zorg in te zetten of juist te adviseren geen hulp in te zetten. Dit is in onze visie van cruciaal belang. Dit kan door collegiaal advies, een consult of een second opinion.
Folder collegiaal advies, consult en second opinion
Vroegkinderpsychiatrische consultatie 0 6 jaar in het ziekenhuis

TOPGGz

Top ggz 219x217

Ons TOPGGz-gecertificeerde Centrum Jonge Kind heeft als uitgangspunt dat alle jonge kinderen met ernstige en/of complexe psychische kwetsbaarheid behandeling verdienen om zich zo optimaal mogelijk te ontwikkelen. We investeren in de toekomst van het jonge kwetsbare kind en diens omgeving, met als doel: veerkrachtige kinderen.

Afdelingen met een TOPGGz-keurmerk voldoen aan strenge eisen. Afdelingen moeten aantonen dat zij zeer gespecialiseerde patiëntenzorg combineren met het verrichten van wetenschappelijk onderzoek, het ontwikkelen van innovaties en het bieden van scholing, opleiding en andere vormen van kennisoverdracht.
Centrum Jonge Kind UC en Centrum Jonge Kind Twente met locaties in Hengelo, Nijmegen, Arnhem, Doetinchem, Venlo, Uden en Tiel hebben gezamenlijk het TOPGGz-keurmerk ontvangen.

Voor wie zijn we er?

Alle jonge kinderen (baby’s, peuters en kleuters; globaal 0-6 jaar) met psychische problematiek, die stagneren in de ontwikkeling, zijn welkom binnen ons centrum voor diagnostiek. Te denken valt aan neurobiologische ontwikkelingsproblematiek, (relationeel) psychotrauma, gehechtheidsproblematiek en angst en stemmingsproblematiek met of zonder lichamelijke gezondheidsproblemen.

We hebben een nauwe samenwerking met Denkkracht, een centrum waar kinderen neuropsychologisch kunnen worden onderzocht.

Lees de ervaring van de ouders van Tom (7 jaar), Job (5 jaar) en Frank (3 jaar)

Zorgen bij jonge kinderen: ouders en behandelaren vertellen [podcast]

Hoe kom je erachter wat er aan de hand is? In deze podcast vertellen ouders over de zorgen die zij hadden over de ontwikkeling van hun kind (0-6 jaar) en hoe zij en hun kind geholpen werden bij het Centrum Jonge Kind van Karakter. Behandelaren lichten toe wat zij doen en waarom.
De afleveringen zijn hieronder te beluisteren en via Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts en Podimo.

#1 Hoe kom je erachter wat er aan de hand is?

De eerste aflevering gaat over hoe de intake en onderzoeken verlopen om erachter te komen wat er aan de hand is.

Om deze content te tonen moeten we cookies plaatsen. of bekijk het op app.springcast.fm/player/episode/64880?theme=light

#2 Hoe kind en ouders verder zijn geholpen
In de tweede aflevering staat behandeling centraal. Ouders vertellen hoe zij verder zijn geholpen nadat duidelijk is geworden wat er met hun kind aan de hand is.


Om deze content te tonen moeten we cookies plaatsen. of bekijk het op app.springcast.fm/player/episode/71056?theme=light

Wetenschappelijk onderzoek

Onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek draagt bij aan het inzicht in wat er op jonge leeftijd al gebeurt bij psychiatrische problemen en wat de beste interventies zijn. Dit zijn de actuele onderzoeken bij kinderen onder de 7 jaar. Uw kind, broertjes/zusjes of u als ouder(s) kunnen hiervoor in aanmerking komen.

PIP - Preschool Brain Imaging and Behavior Project
Het doel van dit onderzoek is om de hersenontwikkeling en het gedrag bij jonge kinderen met een autismespectrumstoornis (ASS) in kaart te brengen.
Meer informatie over PIP

Sapiens
Het Sapiens onderzoek is een onderzoek naar de cognitieve en hersenprocessen bij jonge kinderen die zich mogelijk anders ontwikkelen op het gebied van sociaal gedrag, communicatie en spel.
Meer informatie over Sapiens

Movementss - Lekker in je lijf
Het Movementss onderzoek richt zich op kinderen met een psychische kwetsbaarheid. Het is een intensief multidisciplinaire programma voor het hele gezin met vier modaliteiten: beweging, optimalisatie van voeding, verbetering van slaap en minder schermgebruik.
Meer informatie over Movementss

SCOPE/Beer
Als er zorgen zijn over de ontwikkeling van een jong kind is meestal niet meteen duidelijk wat er aan de hand is. Vaak wordt de ontwikkeling van een kind afgewacht, terwijl zo vroeg mogelijk de juiste hulp veel problemen kan voorkomen. Om deze reden is er een nieuwe interventie ontwikkeld: de BEER oudertraining.
Meer informatie over SCOPE

TiP
Training in Positiviteit (TiP) is een app die gemaakt is voor ouders van kinderen met autisme en/of ADHD. De onderzoeksvraag is, helpt de TiP app ouders bij het vergroten van hun veerkracht en het verminderen van stress? Hoe kan de app nog verbeterd worden?
Meer informatie over TiP

Scholing over psychiatrie van het jonge kind

Kennisdeling

Onderzoek laat zien dat het nu gemiddeld vijf jaar duurt voordat de juiste behandeling wordt geboden. Door het delen van kennis en opleiden van andere professionals die werken met jonge kinderen kunnen we de vroegsignalering van autisme verbeteren.

Scholing voor professionals

  1. E-learning-vroegsignalering autisme
  2. Training vroegsignalering autisme (verdieping)