Emotie Regulatie Training

Je bent tussen de 14 en 18 jaar en je hebt last van wisselende en heftige emoties waar je soms geen controle meer over hebt. Daardoor loop je vast in het contact met anderen. Met emotieregulatie training (ERT) leer je meer grip op je emoties te krijgen en leer je deze beter te begrijpen. Deze training is speciaal voor jongeren met een bedreigde persoonlijkheidsontwikkeling. Daarnaast kan er ook een andere diagnose aanwezig zijn zoals ADHD of ASS.

Richting

Voordat je aan de behandeling mee kunt doen, willen we weten of je echt gemotiveerd bent. Je zult zowel regelmatig moeten oefenen met de vaardigheden. Zowel tijdens de training als thuis, op school en in de omgang met anderen. In het intakegesprek staan we stil bij jouw leerdoelen.

Bijeenkomsten
De groepsbehandeling telt 20 bijeenkomsten en bestaat uit de volgende modules:

  • Aandachtsvaardigheden: hoe kun je in het hier en nu blijven zonder te piekeren over je verleden of je zorgen te maken over de toekomst?
  • Omgaan met emoties: hoe leer je emoties te voelen, te verdragen, of ze even te parkeren.
  • Omgaan met relaties: hoe kun je zo goed mogelijk met andere mensen omgaan?
  • Crisisvaardigheden: Hoe ga je om met moeilijke momenten waarin je heftige emoties voelt en dreigt de grip op jezelf te verliezen. Hoe voorkom je dat je in crisis raakt?


In de groep of individueel

Emotieregulatietraining volg je in een groep of individueel. In een groep zit je met jongeren die ook willen leren om meer grip te krijgen op hun emoties. Voordeel van de groep is dat je ook van elkaar kunt leren en gedrag en emoties van elkaar herkent. Deze groep loopt gedurende het hele jaar door. Het kan dus zijn dat je begint in een groep en dat iemand anders uit die groep al bijna klaar is.

Voor jou en je gezin vinden er enkele bijeenkomsten plaats waarin jullie samen informatie krijgen en gaan oefenen met vaardigheden. Daarnaast wordt er ouderbegeleiding of systeemtherapie aangeboden.

De problemen die jij hebt, hebben niet alleen impact op jou, maar ook op je gezin. Wij vragen van jouw ouders om naar hun eigen aandeel te kijken in de emotieregulatieproblemen die jij hebt. Soms vindt er nog andere behandeling plaats zoals bijvoorbeeld intensive home treatment. Om na te gaan of je behandeling voldoende effect heeft, vul je voor en na de behandeling een aantal vragenlijsten in.

Aanmelden

De aanmelding gebeurt altijd door je huisarts of jeugdarts. Ben je al in behandeling bij Karakter? Je coördinerend behandelaar je aan.

Meer informatie

Over de therapie kun je informatie vragen bij je coördinerend behandelaar.

Een overzicht van onze behandelingen: