IK-groep

Voel jij je regelmatig angstig, somber, onzeker of heb je veel lichamelijke klachten? Vind je het moeilijk om open te zijn in het contact met anderen en jezelf te laten zien? Vermijd je nieuwe situaties? Ben je vaak bezig met wat anderen van je zullen denken? Voel je dat je hierdoor echt geremd wordt in je leven en niet meer de dingen doet zoals jouw leeftijdsgenoten?

Als je je in het bovenstaande herkent, dan is de IK-groep misschien wel iets voor jou. Deze therapie is speciaal voor jongeren (13 tot 18 jaar) die angstig, somber en onzeker zijn en/of veel onverklaarde lichamelijke klachten hebben, en daarom nieuwe situaties vermijden. Het doel van de IK-groep is om weer grip te krijgen op jezelf, je leven en je ontwikkeling, in samenwerking met jouw ouder(s)/verzorger(s).

Loes kreeg haar leven weer op de rit

Meisje smartphone min

'Het grote verschil met de behandelingen die ik eerder heb doorlopen, is de intensiviteit en de regelmaat, het feit dat je andere jongeren met dezelfde problemen ontmoet, maar ook de verbinding tussen de verschillende modules.'

Lees het ervaringsverhaal van Loes.

Vraag1

De IK-groep wordt aangeboden bij Karakter in Enschede. Je leert omgaan met sterke en minder sterke kanten van jezelf en je oefent met vaardigheden om je beter te voelen, zodat ontwikkelingstaken (zoals school, vrije tijd, sociale contacten) weer opgepakt of verbeterd kunnen worden. Ook zal er tijdens de behandeling gekeken worden of we met elkaar de klachten goed genoeg begrijpen. Indien nodig kan er aanvullend onderzoek gedaan worden.

Werkwijze
De IK-groep bestaat uit verschillende modules (therapieën en trainingen) die je tijdens drie middagen per week (maandag, dinsdag en donderdag van 13.00-17.00 uur) en optioneel op woensdagmorgen volgt. We werken in een groep, omdat we ervan uitgaan dat je daar het beste kunt oefenen met de problemen die je hebt. De behandeling in de IK-groep duurt ongeveer vier tot zes maanden. Het is een intensieve tijd, waarbij motivatie heel belangrijk is. Daarom gaan we samen vooraf goed met elkaar onderzoeken of de IK-groep past bij jouw hulpvraag.

Modules/behandelonderdelen

Cognitieve gedragstherapie

Je leert een realistische kijk op je eigen gedachten en gevoelens te krijgen. Hierdoor kunnen negatieve gevoelens verdwijnen en durf je nieuwe dingen te doen.

Emotie regulatie training (ERT)

Hier ontdek je wat je kunt doen om meer grip te krijgen op je emoties. Dit doe je door stil te staan bij je emotionele spanning. Ook leer je nieuwe vaardigheden die je daarbij helpen.

COMET en SOVA

Deze training helpt je op weg om positiever over jezelf te gaan denken. Het idee hoe je als persoon bent en hoe je op anderen overkomt, heet zelfbeeld. Je zelfbeeld bepaalt hoe jij je voelt en wat je doet.
Het is belangrijk om te weten of je zelfbeeld klopt. Tevens leer je waar je op moet letten als je contact met andere mensen hebt. We oefenen met vaardigheden zoals je mening geven, feedback ontvangen, omgaan met boosheid en het ontvangen/geven van complimenten.

Creatieve therapie

Omdat sommige problemen lastig uit te drukken zijn in woorden, leer je via beeldend werken (schilderen, tekenen, boetseren) je gevoelens te uiten.

Groepspsychotherapie
Dit biedt je de kans om in gesprek met je groepsgenoten dieper in te gaan op je gevoelens en je gedachten. Zo kun je beter gaan begrijpen hoe jouw problemen zijn ontstaan.

Psychomotorische therapie

Bij de psychomotorische therapie werk je door middel van bewegen, sport en spel aan doelen die samen met jou gesteld zijn.

Spiegelen met paarden
Paarden kunnen heel goed aanvoelen wat mensen voelen en reageren daarop. Op die manier houden ze je een spiegel voor over wat er in je omgaat en hoe je de ander tegemoet treedt.

Persoonlijke verhalen
Je schrijft een verhaal over het thema dat de groep gekozen heeft. Door het schrijven ben je ‘in gesprek met jezelf’. Je krijgt zo meer zicht op jezelf, kunt reflecteren/afstand nemen en leert persoonlijke dingen te delen.

Runningtherapie

Runningtherapie is het therapeutisch inzetten van een rustige duurloop onder begeleiding van een runningtherapeut. Van buitenaf bekeken kan runningtherapie lijken op een reguliere hardlooptraining, maar runningtherapie kan worden gezien als een fase tussen niet sporten/bewegen enerzijds, deelname aan reguliere sport-/beweegactiviteiten anderzijds. Binnen deze training staan de thema’s activering en fysieke beweging voor een goed gevoel voorop.

Systeemtherapie
Binnen een gezin ben je gewend op een bepaalde manier met elkaar om te gaan. Jij, je ouders, broers/ zussen beïnvloeden elkaar, dat kan positief maar soms ook negatief zijn. Ook kunnen er dingen in een gezin spelen die het voor jou moeilijk maken. Tijdens de systeemtherapie bespreken we deze dingen met elkaar, zodat jullie als gezin beter met elkaar omgaan.

Psychiatrische gezinsbehandeling (optioneel)

Het is belangrijk dat je de geleerde vaardigheden ook kunt toepassen buiten de deeltijdbehandeling, zoals thuis of op school. Hiervoor is de module PG bedoeld. Er komt dan een sociotherapeut bij jou thuis om te bespreken op welke manier jij de geleerde vaardigheden thuis kunt toepassen en hoe jouw ouder(s) jou kunnen ondersteunen hierin.

Traumabehandeling (optioneel)

Wanneer blijkt dat jij in het verleden nare ervaringen hebt opgedaan, zoals bijvoorbeeld pesten of het overlijden van een belangrijk iemand, kun je hiervoor traumabehandeling krijgen.

Farmacotherapie (optioneel)

Soms is het nodig dat je (tijdelijk) gebruik maakt van medicatie, ter ondersteuning van jouw behandeling. Regelmatig zul je een gesprek hebben met de kinder- en jeugdpsychiater die met jou bespreekt hoe het gaat met jouw klachten en of de medicatie aangepast, gewijzigd of gestopt moet worden.

School

Samenwerken met school vinden we belangrijk. Vaak loop je ook hier tegen je problemen aan. School is dan ook een belangrijke plek om te gaan oefenen met je nieuw geleerde vaardigheden. Daarom hebben we samen met jou en jouw ouder(s)/verzorger(s) contact met school om school en therapie zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen en om gaandeweg jouw schoolgang weer op te kunnen bouwen.

Vrij vragen en vakanties

Tijdens schoolvakanties loopt de therapie gewoon door. Het kan zijn dat je een vrije dag wilt of op vakantie wilt gaan. Dit kan je aanvragen en overleggen met de behandelcoördinator.

Aanmelden

De officiële aanmelding moet altijd door je huisarts of door de gemeente waar je woont gedaan worden. Dit kan via www.karakter.com/verwijzen of aanmeldenoverijssel@karakter.com.

Meer informatie

Je kunt informatie opvragen bij de behandelcoördinator via info.enschede@karakter.com.

Een overzicht van onze behandelingen:

Angst en somberheid de baas met intensieve behandeling

Loes had te maken met jarenlange klachten van somberheid en angst. Ze vertelt over behandeling in de IK-groep en hoe ze daarmee haar leven weer op de rit kreeg.

Lees meer