Intensieve Psychiatrische Gezinsbehandeling (IPG)

Aan IPG (Intensieve Psychiatrische Gezinsbehandeling) doet iedereen in je gezin mee en het is altijd bij jou thuis. Bij IPG praten we met jou, je ouders en je broer(s) en zus(sen). Waarom? Zij hebben ook te maken met jouw problemen. Daar willen we jou én hen bij helpen. Zo wordt het thuis weer wat fijner.

Bij IPG komt de behandelaar naar jou thuis. Hij/zij helpt het hele gezin. Als je samen in één huis woont, heeft jouw gedrag invloed op je familie. En de reactie van jouw familie heeft weer invloed op jou. Door de therapie te volgen, leren jullie samen om de situatie te verbeteren.

Voor wie is IPG?
Voor gezinnen met kinderen (tot 18 jaar) met een psychiatrische aandoening en/of gedragsproblemen. Je loopt vanwege je aandoening thuis tegen situaties aan zoals eet- en slaapproblemen. Of je hebt bijvoorbeeld vaak ruzie met je ouders, broer(s) of zus(sen).

Wat leer ik precies?
Bij IPG komt de behandelaar naar jou thuis. Hij/zij helpt het hele gezin. Als je samen in één huis woont, heeft jouw gedrag invloed op je familie. En de reactie van jouw familie heeft weer invloed op jou. Door de therapie te volgen, leren jullie samen om de situatie te verbeteren. Je leert beter met elkaar om te gaan. Beter met elkaar te praten, beter naar elkaar te luisteren. Maar jullie leren ook waar de problemen vandaan komen. Doordat nu duidelijk is dat je een psychiatrische aandoening hebt, kunnen jij en je familieleden leren hiermee om te gaan. Zo wordt het thuis weer fijner.

Hoe werkt het?

In het begin komt de behandelaar 2x per week bij jou thuis. Dat is nodig om te kijken welke problemen er zijn en wat je zou willen veranderen. Daarna maken jullie samen een plan. De bezoekjes bestaan uit gesprekken, huiswerkopdrachten, oefeningen, spelletjes en/of video-opnames.
Hoe lang duurt IPG?

  • In het begin komt de gezinsbehandelaar 2x per week bij jou thuis
  • Daarna wat minder vaak
  • In totaal duurt IPG ongeveer 6 maanden


Ook goed om te weten

  • Een behandeling duurt ongeveer 1,5 uur.
  • Soms komen er twee behandelaars thuis.
  • Bij IPG krijgen jij en je familieleden opdrachten om te oefenen wanneer er geen behandelaar thuis is. Je kunt dan later met je behandelaar bespreken hoe dat ging.
  • Als jij dat wilt, of je ouders willen dat graag, dan praat de gezinsbehandelaar ook met familieleden (opa/oma enz.) of met jouw leerkracht of mentor van school, om dingen uit te leggen over jou en jouw gedrag.

Een overzicht van onze behandelingen: