Oudertraining

De aandoening van uw kind speelt een rol in zijn/haar gedrag. Daarom zijn voor het opvoeden van een kind met een psychiatrische aandoening andere vaardigheden nodig. Tijdens de oudertraining leert u hoe u uw kind het beste kunt begeleiden en ondersteunen. Een oudertraining helpt om het gedrag van je kind beter te begrijpen en geeft handvatten om ermee om te gaan.

De opvoeding van een zorgintensief kind roept vaak veel vragen op. Ouders moeten hun aanpak veranderen en andere vaardigheden aanleren op het gebied van opvoeden. De oudertraining helpt u om de vertaalslag naar het dagelijks leven te maken. Ook hebt u waarschijnlijk veel vragen over de diagnose van uw kind, de behandeling en zijn/haar toekomst. Met al deze vragen kunt u terecht bij de ouderbegeleider.Met een oudertraining staat u sterker. U zult zich zekerder gaan voelen over uw kwaliteiten als opvoeder.

Voor wie is oudertraining?
Voor ouders die een kind hebben dat bij Karakter wordt behandeld.

Wat leert u?
In de training leert u hoe de aandoening van uw kind een rol speelt in zijn gedrag en hoe u uw opvoeding hierop kunt afstemmen. Op die manier kunt u het gedrag positief beïnvloeden. Als u snapt hoe de hersenen van uw kind werken, kunt u erop inspelen. Daarnaast kan de ouderbegeleider een luisterend oor bieden en vragen beantwoorden over de diagnose en de behandeling van uw kind.

Hoe werkt het?

Tijdens de oudertraining voert u een aantal gesprekken met een ouderbegeleider. Een ouderbegeleider werkt altijd samen met het behandelteam van uw kind.
Heeft uw kind ADHD? Dan kan de training eventueel online worden gevolgd. U krijgt toegang tot een programma waarin u kunt werken op het tijdstip dat u uitkomt. De behandelaar bespreekt met u of de online training de best passende oudertraining is.

Hoe lang duurt oudertraining?

De oudertraining is individueel en voor iedereen anders. Samen met de ouderbegeleider bespreekt u hoeveel gespreken u nodig heeft.

Ook goed om te weten

  • Ouders kunnen zowel samen als alleen de training volgen
  • Een gesprek duurt ongeveer 3 kwartier
  • Een gesprek vindt plaats op de locatie waar uw kind wordt behandeld
  • Informatie over de online oudertraining ADHD kunt u lezen op www.oudertraining-online.nl

Een overzicht van onze behandelingen: