Digitale versnelling: Karakter gaat door

Net als heel Nederland heeft ook Karakter zich van de ene op de andere dag moeten aanpassen aan de nieuwe situatie vanwege de coronamaatregelen. We slagen erin om in deze nieuwe werkelijkheid alles toch zoveel mogelijk door te laten gaan, vaak op nieuwe manieren.

Beeldbellen breed ingezet

Nu de medewerkers vanuit huis werken, is contact houden met elkaar en met patiënten en ouders van groot belang. Binnen twee weken was vijfenzeventig procent van de medewerkers actief in Teams, het programma dat we bij Karakter gebruiken voor beeldbellen. Zowel voor medewerkers als patiënten en ouders is dit nieuw en gelukkig kunnen de meeste afspraken op deze manier doorgang vinden.

Ervaring van een behandelaar

Groepstherapie aan jongeren via beeldbellen
Een GZ-psycholoog van Karakter gebruikte beeldbellen om dialectische gedragstherapie aan een groepje jongeren te geven:
“Na afloop van de training gaven de jongeren terug dat het fijn was dat de afspraak door was gegaan. Een van de jongeren wilde liever niet in beeld en was erg blij dat het in Teams mogelijk is het beeld uit te zetten. Bij deze behandeling in trainingsvorm bleek het beeldbellen een prima alternatief voor face-to-face contact.”

Creatieve oplossingen

Intakes van nieuwe patiënten vinden op innovatieve wijze op afstand plaats en ook kunnen - met enige creativiteit en goede instructies - diverse behandelingen en therapieën doorgaan. Ouders en patiënten zijn blij dat de behandelingen, zij het op andere wijze, toch kunnen doorgang vinden. Online blijft Karakter tips delen voor gezinnen in deze lastige periode.

Extra service: hulplijn voor gezinnen

Voor gezinnen met kinderen met psychische klachten kan deze periode extra lastig zijn. Voor hen hebben we een speciale Karakter Hulplijn opgericht. Een team van collega’s staat klaar om ouders en jongeren praktische adviezen te geven en een luisterend oor te bieden. Zoals een jongere zei: “Bedankt voor jullie luisterend oor en voor de ‘reset’. Ik kan nu weer verder!” De hulplijn is op werkdagen bereikbaar op 026 204 21 30.

Cursussen voor professionals nu online

De Karakter Academie biedt het hele jaar door geaccrediteerde scholingen voor jeugdprofessionals. Nu er vanwege de coronamaatregelen geen bijeenkomsten plaatsvinden, zijn de aankomende cursussen in rap tempo omgezet van klassikaal naar online. Zo kunnen de deelnemers toch de geplande cursussen volgen om nieuwe kennis op te doen en accreditatiepunten te behalen. Afhankelijk van hoe lang de maatregelen nog zullen duren, zullen eventueel ook later geplande cursussen online aangeboden worden. Bekijk de cursuskalender