“Wij met ADHD zijn niet anders… we hebben alleen een aantal kwaliteiten meer dan anderen!”

Binnen de PROUD-studie onderzoeken we of licht- en bewegingstherapie een invloed hebben op ADHD klachten en op bijkomende klachten zoals stemmingswisselingen en overgewicht. Benieuwd hoe deelname aan onze studie ervaren wordt? In onderstaand interview beschrijft Cheyenne (inmiddels 22 jaar) hoe onze bewegingstherapie haar leven positief veranderd heeft.

Cheyenne over de PROUD-studie

Zou je je voornaamste symptomen van ADHD kunnen beschrijven?
"Het is voornamelijk druk in mijn hoofd. Als ik 3 dingen te doen heb, heb ik in mijn hoofd nog 50 andere dingen te doen. Het voelt dus altijd alsof ik het heel druk heb. Ook in praten of doen kan ik ongeremd en druk zijn. Ik kan bijvoorbeeld moeilijk stilzitten. Ook voel ik me soms gejaagd en ongeduldig, bijvoorbeeld in het verkeer. Daarnaast heb ik veel energie. Ik werk 44 uur per week en heb nog energie over om veel andere dingen te doen. Ik slaap ook erg weinig, 7 uur slaap is lang voor mij."

Heeft ADHD een invloed op jouw leven, zo ja hoe?

"Mijn ADHD is op werk volledig geaccepteerd. Ik heb het mijn collega’s allemaal verteld omdat ik soms impulsief kan zijn. Mijn collega’s kunnen ook goed aangeven wanneer ik te druk ben en als ik het overzicht verlies kan ik goed bij ze terecht. Ik heb veel plezier in mijn werk en ik heb het gevoel dat dit werk goed bij me past. Hierdoor kan ik op mijn werk goed met mijn ADHD om gaan. Verder, heb ik niet heel veel vrienden. Ik ben wel erg sociaal en kan goed met iedereen opschieten. Echte vriendschappen sluit ik niet snel, vaak blijft het oppervlakkig. Ik heb hier vrede mee omdat ik ook heel goed alleen kan zijn en hier ook van kan genieten."

Wat is een positieve invloed van ADHD op jouw leven?

"Twee jaar lang heb ik tegen mijn ADHD aangehikt en zag ik alleen de negatieve kanten. Nu ik mijn ADHD geaccepteerd heb ben ik trots op wie ik ben. Ik wil graag anderen met ADHD helpen zichzelf te accepteren. ADHD is niets raars! Van buitenaf wordt het vaak nog als iets negatiefs gezien. Dit hoeft niet het geval te zijn, er zijn ook veel positieve kanten aan het hebben van ADHD. Ik zeg altijd: Wij met ADHD zijn niet anders, we hebben alleen een aantal kwaliteiten meer dan anderen! Ik heb bijvoorbeeld veel positieve energie en doorzettingsvermogen. En als gevolg van mijn creativiteit kan ik in momenten waarop het even niet lekker gaat, de situatie op een andere manier bekijken."

Welke behandelingen heb je voor ADHD gehad? Waren deze effectief?

"Ik slik op dit moment Methylfenidaat, 4x20 mg per dag. Als ik mijn medicatie niet neem dan heb ik last van erge pieken en dalen, stemmingswisselingen en gedragsverandering. Na mijn diagnose ADHD ben ik begonnen met methylfenidaat en daarna heb ik niets anders geprobeerd. De scherpe randjes van mijn gedrag zijn er nu af.Af en toe zou ik liever iets anders willen dan medicatie. Het heeft toch veel invloed op mijn welzijn. Zou heb ik het bijvoorbeeld vaak koud als gevolg van een slechte doorbloeding. Ook de tijden waarop je medicatie neemt komen heel nauw, te laat of te vroeg nemen hebben veel invloed op hoe je je voelt."

Deelname aan de studie. Hoe ben je bij deze studie gekomen?

"Via een kennis kreeg ik een link naar jullie studie door, ze vroeg of het iets voor mij zou zijn. Ik heb me daarna gelijk ingeschreven. Ik dacht, ik doe het gewoon!"

Wat was voor jouw de trigger om mee te doen aan dit onderzoek?

"Dat jullie nieuwe manieren onderzoeken waarop ik mijn (ADHD-) gedrag zou kunnen veranderen. In de periode dat ik me inschreef zat ik niet helemaal lekker in mijn vel en jullie studie zou me daar misschien bij kunnen helpen. Daarnaast leek het me leuk om iets nieuws te proberen om anderen hier over te kunnen informeren."

Wat waren je verwachtingen?

"Ik ben er open in gegaan. Ik vind nieuwe dingen vaak spannend, maar dit keer ben ik er helemaal voor gegaan en heb ik geprobeerd geen verwachtingen te scheppen."

Welke interventie heb je gedaan, en wanneer?

"Bewegingstherapie, van 7 november 2018 tot en met 16 januari 2019."

Wat vond je positief en wat vond je negatief aan de interventie?

"Tweeënhalf jaar geleden sportte ik heel veel maar de periode daarna niet meer. Tijdens deze periode zat ik ook veel binnen. Deze studie was echt het duwtje in de rug wat ik nodig had om weer aan de slag te gaan. De oefeningen waren leuk en ik heb echt genoten van de wandelingen. Ik zocht elke keer een nieuwe route uit, soms door de stad, soms door het bos. Het was fijn om weer buiten te zijn. Het feit dat ik een sensor droeg en de telefoon mijn activiteit registreerde was een goede motivatie om er echt mee aan de slag te gaan."

Heeft de interventie effect gehad? Ga je thuis verder?

"De therapie heeft veel effect gehad op mij. Ik kwam weer buiten, kreeg een dagritme en voelde me positiever. Ook op mijn ADHD heeft het een invloed. Soms kan ik impulsief reageren en hierdoor bot of boos overkomen. Ik merk dat als ik die dag ben gaan sporten het rauwe randje er af is. Het is een goede uitlaatklep.Toen ik de telefoon en de sensor aan het eind van de studie bij jullie ingeleverd had viel voor mij het geheugensteuntje weg. Vlak nadat ik de spullen heb ingeleverd ben ik ook niet meer gaan sporten. Ik voelde mijn gemoedstoestand gelijk weer dalen. Inmiddels ben ik verhuisd en heb ik me opnieuw ingeschreven bij een sportschool. Ik ben weer aan het sporten en ik voel me weer een stuk beter. Deze therapie heeft me dus echt iets gebracht."

Wat vond je van de polsband en de app?

"De instructies waren heel duidelijk. Helaas stopte de telefoon er een keer mee, waardoor ik een tijdje niet kon sporten. De wandelingen heb ik toen zelf doorgezet. Gelukkig was de communicatie met het team goed en zijn er snel oplossingen gevonden."

Zou je anderen aanraden mee te doen aan deze studie?

"Ik zou anderen zeker aanraden om mee te doen. Vooral als ze zichzelf herkennen in mijn verhaal. Als je ervoor open staat dan raad ik het aan deze studie zeker een kans te geven."

Lees meer over het PROUD-onderzoek.