Corona: de kinderen thuis

De kinderen zitten thuis van school. Dat zal wennen zijn voor iedereen. Wat te doen in deze uitdagende periode? Tips van onze behandelaren.

Jongen meisje bank web

1. Houd zoveel mogelijk de vaste structuur aan, maak zo nodig een dagplanning. Hier vindt u een voorbeeld van een dagritme, waarin de momenten voor schoolwerk zijn inbegrepen: voorbeeld dagritme

2. Plan een rustmoment in waarbij kinderen even op hun kamer spelen of naar een luisterboek luisteren. Via luisterbieb zijn leuke boeken te beluisteren. Het is goed als kinderen ook even alleen kunnen en moeten spelen. Op die manier houdt u balans en ook even ruimte voor uzelf als ouder.

3. Plan huiswerk/schoolwerk in voor in de ochtend. Ga bij uw kind zitten als die aan het werk is.

4. Ga regelmatig even naar buiten, naar het bos, park of speeltuin. Daar kunnen kinderen lekker hun energie kwijt, en zijn ze even in een andere omgeving.

5. Laat de kinderen fietsen, thuis sporten, bewegen, dansen, zodat ze hun energie kwijt kunnen. Op Youtube zijn hiervoor leuke filmpjes te vinden.

6. Probeer positief te blijven, focus op wat er wel goed gaat! Het is ook voor de kinderen een lastige situatie!

7. Probeer als ouder zelf ook zoveel mogelijk energie te behouden, pak rust of doe dingen die uzelf energie geven (indien mogelijk, zonder de kinderen erbij).

8. Wees niet te streng: gun de kinderen iets meer schermtijd. Deze kunt u geven als uw kind zich bijvoorbeeld een tijdje in zijn eentje heeft kunnen vermaken (zie punt 2). Zo kunt u uw kinderen daarvoor belonen.

9. Geef kinderen uitleg over het Coronavirus. Ook voor hen is het spannend. De volgende pagina geeft daar goede tips over: https://www.kenniscentrum-kjp.nl/nieuws/praten-kinderen-coronavirus/

10. Op de website van de NPO staan extra afleveringen van schooltv in alle leeftijdscategorie├źn die educatief zijn. Het is dan wel weer schermtijd maar ook leerzaam.

11. Laat kinderen ook een klusje doen om u als ouder te ondersteunen. Kinderen vanaf een jaar of 5 kunnen prima helpen in het huishouden. Dus bijv. je eigen kamer opruimen, speelgoed afsoppen, stofzuigen. Kinderen willen graag verantwoordelijkheid krijgen en meehelpen. Breng het vooral ook leuk en geef complimenten.

12. Negatieve aandacht is voor kinderen ook aandacht, alleen is het niet zo prettig voor de sfeer in huis. Focus daarom vooral op wat kinderen goed doen.

13. Voor ouders die thuis werken: geef in uw dagschema aan wanneer uw kinderen u mogen storen en hun moment van aandacht hebben. Welke ouder is wanneer beschikbaar voor de kinderen. Over het algemeen kunnen kinderen vanaf 5/6 jaar zich best even alleen vermaken, voor hen is het dan wel belangrijk om te weten wanneer u beschikbaar bent. Dit geldt over het algemeen ook voor pubers, ze kunnen over het algemeen aandacht uitstellen wanneer ze weten wanneer er wel een moment van aandacht is.

Wij wensen alle ouders veel sterkte in deze bijzondere dagen!

Meer tips

  1. De Karakter Hulplijn biedt ouders en kinderen praktische adviezen en een luisterend oor in deze lastige tijd: bel of mail de Karakter Hulplijn voor ondersteuning en advies

  2. Er zijn ook goede tips te vinden op de volgende websites:
    https://www.nji.nl/nl/coronavirus/Tien-tips-in-het-omgaan-met-de-nieuwe-thuissituatie
    https://www.kenniscentrum-kjp.nl/nieuws/praten-kinderen-coronavirus/

  3. De Koraal groep biedt informatie over Corona in eenvoudige taal: https://www.koraal.nl/coronavirus/brochure-over-corona-in-eenvoudige-taal

  4. Voor kinderen met een verstandelijke beperking is er een bijzonder kinderboek met op maat gemaakte uitleg over het Corona-virus. Het prentenboek 'Flip, grote vriend en corona' is gratis te downloaden op de site van de makers: Mattanja, diagnosticus bij De Glind, en haar man Jeroen.

  5. Elke dag tussen 11 en 16 uur is er een MIND livestream waarin vragen worden beantwoord en gesprekken gevoerd met ervaringsdeskundigen en experts: https://wijzijnmind.nl/corona