Decemberfeesten: tips voor ouders

De Sint is weer in het land. Tegelijk maken we ons op voor de kerst. Extra vroeg zien we dit jaar in veel straten al kerstverlichting, de eerste kerstbomen zijn weer te koop en ook de oliebollen laten niet lang meer op zich wachten.

Saint nicholas 2940508 1280

Voor veel kinderen is dit een hele fijne maar ook hele spannende periode. In het bijzonder voor kinderen met een psychiatrische aandoening. De decemberfeesten geven immers veel prikkels. Al zullen de feestdagen in verband met corona ook anders verlopen dan andere jaren.

Onze behandelaren geven tips die u kunnen helpen om tijdens de feestdagen rust en voorspelbaarheid in te bouwen. En onthoud: ieder kind is anders en heeft iets anders nodig.

Tips van behandelaren

Algemeen

 1. Maak op tijd een goede planning zodat uw kind weet wat er gaat komen. Maak gebruik van een kalender waarin u kunt aangeven wanneer uw kind de schoen mag zetten, wanneer de intocht is (op tv of online), wanneer het pakjesavond is en Sint weer naar Spanje gaat, wanneer het kerst is etc.

 2. Houd dezelfde dagstructuur aan; denk daarbij aan tijden van slapen en eten, rituelen en andere vaste gewoontes. Maak een duidelijke dagplanning en maak deze visueel.

 3. Zorg voor voldoende rustige afleiding overdag. Bijvoorbeeld: een spelletje, een wandeling, pepernoten bakken, knutsel een pietenmuts of maak een kerstkleurplaat. Doe af en toe ook een activiteit die niets te maken heeft met het thema sint of kerst.

 4. Plan in deze feestmaand geen andere spannende dingen zoals bijvoorbeeld een tandartsbezoek.

 5. Houd het aantal sint- en kerstvieringen beperkt.

 6. Het kan gebeuren dat uw kind door alle spanningen ineens weer gaat bedplassen. Maak hier geen drukte over. Stel uw kind gerust dat een ongelukje kan gebeuren en dat het niet erg is.

 7. Zorg ook voor voldoende eigen ontspanning en eventueel extra hulp om te jezelf ontlasten.


Sinterklaas

 1. Bouw thuis zoveel mogelijk rust in tijdens de sinterklaasperiode. Op school, in de winkel: op veel plekken kom je Sinterklaas tegen en alles wat daarmee te maken heeft. Zorg dat het kind thuis in rust alles kan verwerken.

 2. Zet eventueel de schoen buiten bij de voordeur en niet binnen. Voor angstige kinderen kan het een geruststellend idee zijn dat Sint en Piet niet in huis komen.

 3. Voor iets oudere kinderen: koop de sint- of kerstcadeautjes samen met je kind en pak ze samen in.

 4. Maak afspraken over wanneer en wie een cadeautje mag uitpakken. Maak afspraken of er direct mee gespeeld mag worden of niet.

 5. Geef je kind tijdens pakjesavond een taak, zoals papier weggooien, cadeautjes uitdelen, met iets lekkers rondgaan.

 6. Denk erover na of je misschien het sinterklaasgeheim vertelt. Voor sommige kinderen geeft dit heel veel rust.

 7. Besteed niet alleen aandacht aan de aankomst van Sinterklaas, maar ook aan het vertrek. Zet niet meteen de volgende dag al de kerstboom op maar las een week rust in.


Kerst

 1. Wanneer je een kerstdiner gaat doen, denk dan goed na over het eten. Gourmetten is leuk omdat iedereen op zichzelf let en zijn/haar eten kan kiezen. Bedenk ook hoe lang je verwacht dat je kind aan tafel blijft zitten, en wat het eventueel ook zou kunnen gaan doen.


Oud en nieuw

 1. Bespreek vooraf met je kind hoe de oudejaarsavond wordt ingevuld (tot hoe laat opblijven, wat ga je doen).