Ons kind is veel rustiger geworden

Onze zoon Ezra heeft forse ADHD. Door intensieve gezinsbehandeling is hij veel rustiger geworden. Onze zoon Ezra is de jongste van drie. Toen hij twee jaar oud was, merkte ik dat hij anders was en anders reageerde. Hij reageerde heel emotioneel en heftig, werd snel boos en had regelmatig woede-aanvallen. Eerst dacht ik nog: het is een jongetje en daarom is hij zo druk. Het gaat vast wel over. Net zoals bij mijn twee andere zoons.

Maar op de basisschool liep Ezra al snel vast. Hij kon zich moeilijk concentreren en kon niet goed tegen de drukte in de klas. Ook school gaf aan moeite te hebben met zijn gedrag en ik moest steeds vaker calamiteitenverlof opnemen omdat het in de klas niet meer ging. Al heel snel hebben we Integrale Vroeghulp ingeschakeld en de huisarts. Met haar hebben we besproken dat het goed zou zijn om Ezra te laten onderzoeken. Uit onderzoek bij Karakter bleek dat hij forse ADHD heeft met autisme kenmerken. Daarbij heeft hij ook een angststoornis. Gelukkig is die nu goed onder controle.

Veel baat bij gezinsbehandeling

Vanuit Karakter kregen we intensieve psychiatrische gezinsbehandeling en medicatie. Daar hebben we veel baat bij gehad. Met de gezinsbehandelaar bespraken we wekelijks waar we thuis tegenaan liepen. Ezra had bijvoorbeeld veel moeite met inslapen. Hij wilde het liefst dat ik steeds naast zijn bedje bleef zitten tot hij insliep. Hij was gewoon bang om alleen te zijn. Op het laatst duurde dat wel twee uur. Van de gezinsbehandelaar kregen we een goede methode om dit probleem aan te pakken. En het mooie was dat hij er zelf ook bij betrokken werd. Hij kon dan op een formulier met kleurtjes aangeven waar in huis mama zou zijn op het moment dat hij ging slapen. De eerste dag naast zijn bedje, daarna een paar dagen op de overloop en vervolgens beneden. Tot onze verrassing ging dat razendsnel. Ezra kon al binnen een week zelfstandig inslapen. Hij heeft daardoor ook meer vertrouwen in zichzelf gekregen.

Buurkinderen

Voor Ezra is het ook belangrijk dat hij ermee om leert gaan als dingen anders lopen. Als hij bijvoorbeeld met de buurkinderen wilde spelen en die niet thuis waren, dan ging hij soms tien keer heen en weer om te kijken of ze al terug waren. Hij raakte dan echt gefrustreerd. Nu bedenken we samen een plan B. Wat ga je dan doen als de buurkinderen er niet zijn? Hetzelfde doen we als we naar de supermarkt gaan en het artikel dat we zouden halen er niet is. Ook dan is het voor Ezra belangrijk om een plan B te hebben; een alternatief artikel. Voor ons als ouders was deze manier van denken ook nieuw, maar geleidelijk aan passen we het nu steeds automatischer toe. Daarnaast hebben we op advies van de gezinsbehandelaar een planbord in huis gehaald. Zo weet Ezra wat hij per dag gaat doen. Die voorspelbaarheid helpt hem goed.

Wat ook geholpen heeft is een andere manier van buitenschoolse opvang. Voorheen ging Ezra een paar keer per week naar de BSO. Maar dat ging niet goed; het was veel te druk voor hem. De gezinsbehandelaar is toen samen met ons naar de gemeente gegaan om te praten over een alternatief. Dat is gelukt. Er komt nu twee keer per week een gespecialiseerde oppas aan huis. Zij weet hoe ze met Ezra om moet gaan en helpt hem bovendien met rekenen en taal.

Veel rustiger

Ezra is door al deze aanpassingen veel rustiger is geworden. En wij begrijpen hem beter. Het is een heel ander kind geworden en dat is heel fijn voor hem en voor ons als ouders.