Waar Karakter je bij kan helpen

Soms heb je problemen waar je zelf niet meer uitkomt. Je zit erg in de knoop met je gevoelens en gedachten. Je maakt dingen stuk of doet jezelf pijn. Of je kan bijvoorbeeld opeens heel boos of angstig worden. Het kan zijn dat je psychiatrische problemen hebt. Bij veel van deze problemen verwerken je hersens informatie anders dan bij leeftijdsgenoten. Jij kunt er dus niks aan doen. Of toch? Samen kunnen we er wél wat aan doen. Bij Karakter vertellen we je hoe.

Wij bieden hulp bij:

Aandachtsproblemen en druk gedrag (ADHD)

Als je ADHD hebt, vind je het moeilijk om je aandacht erbij te houden. Je bent vaak druk, vindt het moeilijk om stil te zitten en doet vaak dingen zonder erbij na te denken. Soms ben je van buiten wel rustig, maar voel je je van binnen erg onrustig.

Lees meer

Autisme

Als je een vorm van autisme hebt, vind je het moeilijk om contact te maken met leeftijdgenoten en je houdt ervan als dingen elke keer hetzelfde zijn; dat voelt veilig en vertrouwd. Je kunt dan ook erg overstuur raken als er iets onverwachts gebeurt. Je vindt het vooral moeilijk om met anderen te praten of te spelen. Je snapt mensen vaak niet zo goed.

Lees meer

Angst en vermijding

Als je veel last hebt van angst, ga je dingen vermijden. Vaak ben je bang dat je een paniek- of angstaanval krijgt. Dan blokkeert je hele lichaam. Je gaat bibberen, zweten, trillen, je wilt je verstoppen of juist wegrennen. Het gebeurt vaak onverwachts. Een paniek- of angststoornis krijgen, is erg heftig. Gelukkig is het goed te behandelen.

Lees meer

Boos en opstandig gedrag

Iedereen is wel eens kwaad of geïrriteerd. Dat is normaal. Maar ben je opeens snel boos, bijvoorbeeld omdat je ouders je vragen iets te doen waar je geen zin in hebt? Wil je zomaar iemand slaan of schoppen, of maak je dingen expres kapot? Als het steeds weer gebeurt terwijl je er niets aan kunt doen, dan kan het zijn dat je veel te veel last hebt van boosheid.

Lees meer

Borderline

Als je borderline hebt, voel je je soms heel vrolijk en kun je even later heel somber of verdrietig zijn. Je hebt je gevoelens niet goed onder controle en je raakt daardoor steeds uit balans. De ene keer kun je heel goed met iemand opschieten en dan ineens weer helemaal niet. Je kunt je ook heel leeg voelen. Je weet dan niet meer zo goed wie je zelf bent.

Lees meer

Depressie

Als je langer dan twee weken somber en futloos bent, kan het zijn dat je een depressie hebt. Je voelt je dan heel ongelukkig en kunt je er niet overheen zetten. Misschien heb je last van schuldgevoelens, heb je nergens meer interesse in en moet je veel huilen. Als je depressief bent, merk je dat ook vaak aan je lichaam.

Lees meer

Dwang

Elk kind doet weleens iets dwangmatigs. Sommige kinderen mogen van zichzelf bijvoorbeeld niet de lijnen van stoeptegels aanraken bij het lopen. Vaak gaat dit vanzelf weer over. Maar soms wordt het steeds erger. Je denkt bijvoorbeeld de hele dag aan dingen waar je niet aan wilt denken. Of je wast tientallen keren per dag je handen.

Lees meer

Eetstoornissen

Als je een eetstoornis hebt, beheerst eten je leven. Je bent dan bijvoorbeeld bang om dik te worden. Daarom eet je heel weinig. Of je eet juist heel veel, maar daarna voel je je ongelukkig en wil je het liefst overgeven. Een eetstoornis heeft veel gevolgen voor je lichaam. Bekende eetstoornissen zijn anorexia nervosa en binge eating disorder.

Lees meer

Onduidelijke lichamelijke klachten

Je hebt lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, misselijkheid en vermoeidheid, maar je huisarts kan niet ontdekken waar het vandaan komt. Er is geen verklaring voor je klachten, maar je hebt er wel echt last van. Misschien kun je hierdoor zelfs niet naar school of moet je stoppen met je hobby’s.

Lees meer

Psychose

Als je een psychose hebt, neem je de werkelijkheid anders waar. Je raakt in de war van alle dingen die in je hoofd gebeuren. Het kan dan zijn dat je dingen ziet, voelt of ruikt die er niet zijn, of dat je van binnen stemmen hoort. Je kunt heel erg achterdochtig zijn over de normaalste dingen. Iemand met een psychose heeft het zelf vaak niet door.

Lees meer

Tics

Veel kinderen hebben wel eens tics: bewegingen of geluiden die ze steeds herhalen. Zoals knipperen met de ogen, kuchen, snuiven of woorden roepen. Bij de meesten gaat het vanzelf weer over. Maar als dat niet zo is en het gebeurt meerdere keren op een dag, kan dat heel vervelend zijn. Al helemaal bij de gewone dingen die je op een dag wilt doen.

Lees meer

Traumatische ervaring

Als je iets ergs hebt meegemaakt in je leven, bijvoorbeeld een ongeluk, brand of mishandeling, kun je daar last van blijven houden. Je bent verdrietig, hebt nachtmerries en je moet er veel aan denken, ook al wil je dat niet. De nare gedachten blijven in je hoofd. Misschien voel je je schuldig over wat er is gebeurd, terwijl je er zelf weinig aan kon doen.

Lees meer