Autisme

Als je een vorm van autisme hebt, vind je het moeilijk om contact te maken met leeftijdgenoten en je houdt ervan als dingen elke keer hetzelfde zijn; dat voelt veilig en vertrouwd. Je kunt dan ook erg overstuur raken als er iets onverwachts gebeurt. Je vindt het vooral moeilijk om met anderen te praten of te spelen. Je snapt mensen vaak niet zo goed. En andersom snappen zij jou vaak ook niet goed. Als dat gebeurt, kun je je verdrietig voelen. Er zijn verschillende soorten autisme.

Wist je dat…

in Nederland ongeveer 1 van de 1.000 kinderen autisme heeft?

Hoe ziet de behandeling er uit?

Als je naar Karakter komt, gaan we eerst kijken hoe we jou en je familie het beste kunnen helpen met de problemen waarmee je zit. Dat doen we met vragenlijsten, een intakegesprek (bekijk filmpje) en met onderzoeken.

Voordat de behandeling van start gaat, schrijven we een behandelplan. We doen dat altijd in overleg met jou en je ouders. In dat plan worden de diagnose en de doelen waaraan we gaan werken beschreven. Onze psychiaters, psychologen en (socio)therapeuten werken hierin nauw met elkaar samen. De meeste behandelingen vind je in het overzicht.

Speciaal voor kinderen en jongeren met een autisme spectrum stoornis heeft Karakter een zorgprogramma ontwikkeld. Hierin staan de stappen in de behandeling beschreven.

Zorgprogramma ASS

Ervaringsverhalen


Bob: Ik zie de toekomst optimistisch in!

De 21-jarige Bob is al zijn hele leven gek op auto’s en heeft een baan bij een autobedrijf. Hij heeft een rijbewijs en rijdt dagelijks met de auto naar zijn werk. Hij staat mensen te woord die in de showroom komen. Hij werkt er met plezier, vertelt hij. Het is een mooie baan. Toch is het Bob niet komen aanwaaien. Hij heeft namelijk autisme. Lees meer...

Het verhaal van Astrid

Het was een heftig jaar voor ons gezin. Zo heftig dat zowel mijn man als ik een paar maanden geleden met een burnout thuis kwamen te zitten. Maar gelukkig gaat het nu beter, ook vanwege de psychiatrische gezinsbehandeling. Lees meer…

Thema-avonden voor ouders

Karakter organiseert regelmatig thema avonden. Ga naar de thema-avond Autisme.

Meer informatie over waar Karakter je bij kan helpen: