Dwang

Elk kind doet weleens iets dwangmatigs. Sommige kinderen mogen van zichzelf bijvoorbeeld niet de lijnen van stoeptegels aanraken bij het lopen. Vaak gaat dit vanzelf weer over. Maar soms wordt het steeds erger. Je denkt bijvoorbeeld de hele dag aan dingen waar je niet aan wilt denken. Of je wast tientallen keren per dag je handen of voelt steeds opnieuw aan deuren en ramen of die wel goed dicht zijn. Als je hier de hele dag mee bezig bent en je leven raakt ervan in de war, heb je een dwangstoornis.

Wist je dat...

ongeveer 1 op de 400 kinderen een dwangstoornis heeft?

Hoe ziet de behandeling er uit?

Als je naar Karakter komt, gaan we eerst kijken hoe we jou en je familie het beste kunnen helpen met de problemen waarmee je zit. Dat doen we met vragenlijsten, een intakegesprek (bekijk filmpje) en met onderzoeken.

Voordat de behandeling van start gaat, schrijven we een behandelplan. We doen dat altijd in overleg met jou en je ouders. In dat plan worden de diagnose en de doelen waaraan we gaan werken beschreven. Onze psychiaters, psychologen en (socio)therapeuten werken hierin nauw met elkaar samen. De meeste behandelingen vind je in het overzicht.

Speciaal voor kinderen en jongeren met een dwangstoornis heeft Karakter een zorgprogramma ontwikkeld. Hierin staan de stappen in de behandeling beschreven.

Zorgprogramma dwang Download

Meer informatie over waar Karakter je bij kan helpen: