Psychose

Als je een psychose hebt, neem je de werkelijkheid anders waar. Je raakt in de war van alle dingen die in je hoofd gebeuren. Het kan dan zijn dat je dingen ziet, voelt of ruikt die er niet zijn, of dat je van binnen stemmen hoort. Je kunt heel erg achterdochtig zijn over de normaalste dingen. Iemand met een psychose heeft het zelf vaak niet door, maar ouders, broers, zussen of vrienden maken zich zorgen.

Wist je dat...

meer dan 1% van de Nederlanders wel eens een psychose heeft gehad?

Hoe ziet de behandeling er uit?

Als je naar Karakter komt, gaan we eerst kijken hoe we jou en je familie het beste kunnen helpen met de problemen waarmee je zit. Dat doen we met vragenlijsten, een intakegesprek (bekijk filmpje) en met onderzoeken.

Voordat de behandeling van start gaat, schrijven we een behandelplan. We doen dat altijd in overleg met jou en je ouders. In dat plan worden de diagnose en de doelen waaraan we gaan werken beschreven. Onze psychiaters, psychologen en (socio)therapeuten werken hierin nauw met elkaar samen. De meeste behandelingen vind je in het overzicht.

Speciaal voor kinderen en jongeren met psychotische stoornissen heeft Karakter een zorgprogramma ontwikkeld. Hierin staan de stappen in de behandeling beschreven.

Zorgprogramma psychotische stoornissen

Meer informatie over waar Karakter je bij kan helpen: