Onduidelijke lichamelijke klachten

Je hebt lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, misselijkheid en vermoeidheid, maar je huisarts kan niet ontdekken waar het vandaan komt. Er is geen verklaring voor je klachten, maar je hebt er wel echt last van. Misschien kun je hierdoor zelfs niet naar school of moet je stoppen met je hobby’s. Als de lichamelijke klachten samenhangen met psychische klachten kan er sprake zijn van een somatoforme stoornis.

Wist je dat...

10 tot 15% van de kinderen en jongeren klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, spierpijn, duizeligheid of buikklachten heeft?

Hoe ziet de behandeling er uit?

Als je naar Karakter komt, gaan we eerst kijken hoe we jou en je familie het beste kunnen helpen met de problemen waarmee je zit. Dat doen we met vragenlijsten, een intakegesprek (bekijk filmpje) en met onderzoeken.

Voordat de behandeling van start gaat, schrijven we een behandelplan. We doen dat altijd in overleg met jou en je ouders. In dat plan worden de diagnose en de doelen waaraan we gaan werken beschreven. Onze psychiaters, psychologen en (socio)therapeuten werken hierin nauw met elkaar samen. De meeste behandelingen vind je in het overzicht.

Speciaal voor kinderen en jongeren met somatoforme stoornis heeft Karakter een zorgprogramma ontwikkeld. Hierin staan de stappen in de behandeling beschreven.

Zorgprogramma somatoforme stoornis

Meer informatie over waar Karakter je bij kan helpen: