Tics

Veel kinderen hebben wel eens tics: bewegingen of geluiden die ze steeds herhalen. Zoals knipperen met de ogen, kuchen, snuiven of woorden roepen. Bij de meesten gaat het vanzelf weer over. Maar als dat niet zo is en het gebeurt meerdere keren op een dag, kan dat heel vervelend zijn. Al helemaal bij de gewone dingen die je op een dag wilt doen, zoals naar school gaan of met vrienden afspreken.

Wist je dat...

ongeveer 2 op de 100 kinderen last hebben van tics?

Hoe ziet de behandeling er uit?

Als je naar Karakter komt, gaan we eerst kijken hoe we jou en je familie het beste kunnen helpen met de problemen waarmee je zit. Dat doen we met vragenlijsten, een intakegesprek (bekijk filmpje) en met onderzoeken.

Voordat de behandeling van start gaat, schrijven we een behandelplan. We doen dat altijd in overleg met jou en je ouders. In dat plan worden de diagnose en de doelen waaraan we gaan werken beschreven. Onze psychiaters, psychologen en (socio)therapeuten werken hierin nauw met elkaar samen. De meeste behandelingen vind je in het overzicht.

Speciaal voor kinderen en jongeren met tics heeft Karakter een zorgprogramma ontwikkeld. Hierin staan de stappen in de behandeling beschreven.

Zorgprogramma tics

Meer informatie over waar Karakter je bij kan helpen: