Ik zie mijzelf als bruggenbouwer

Ik zie mijzelf als bruggenbouwer

Rianne Thijs* kampte in het verleden met een ernstige eetstoornis en besloot haar ervaring in te zetten voor anderen. Dat doet ze als ervaringsdeskundige op de eetkliniek in Zwolle. Rianne: ‘Ik weet hoe moeilijk en uitzichtloos het kan zijn als je er nog middenin zit.

Meisje 17 Jaar Cp

Ook ik heb diverse behandelingen gehad: van poliklinisch tot ziekenhuisopnamen, met perioden waarin het beter ging en perioden waarin ik weer helemaal terugviel. Vanuit die ervaring kan ik echt iets betekenen voor de meiden die er nu middenin zitten. Ook zij denken vaak dat het nooit meer goed komt. Maar ik kan ze vertellen dat het kan lukken om een eetstoornis te overwinnen. Dat ze moeten blijven vechten.’

Ik weet hoe het voelt
Eens per maand komt Rianne naar de eetstoornissengroep in Zwolle en luncht ze samen met de meiden die er in behandeling zijn. ‘Vanuit mijn ervaring als patiënt ben ik een soort bruggenbouwer. Ik weet immers hoe het is om die schaamte te voelen over je lijf, om je schuldig te voelen over je eetgedrag. Ik ga met de meiden in gesprek, vraag ze bijvoorbeeld wat ze lastig vinden aan eten. En zij kunnen ook zelf vragen aan mij stellen. Zo willen ze bijvoorbeeld weten hoe ik toen en nu over mezelf denk en hoe ik mijn eetstoornis heb aangepakt, hoe ik het heb overwonnen. Want dat eetgedrag is een bliksemafleider voor een onderliggend probleem. Dat zeg ik dan ook tegen ze. “Als je je eetstoornis hebt overwonnen begint vaak het echte werk nog. Maar weet ook dat je er mag zijn. Je mag zijn wie je bent.'

Schaamte
'Ik ben supergemotiveerd voor mijn werk als ervaringsdeskundige. Ik ga elke keer met veel plezier en voldoening richting Zwolle. Het is voor mij bijzonder om mijn ervaring nu in te kunnen zetten om anderen te helpen of de omgeving in te laten zien wat het betekent een eetstoornis te hebben en welke gevolgen dit heeft. Bijzonder, want ik zet de schaamte die er voor was nu juist in. Daarbij is het fijn om terug te horen dat een ander het waardeert en iets aan heeft.’ 

Wil je meer weten? Lees de folder van de eetstoornissengroep

Wat vindt Zoë ervan?
Zoë die in behandeling is bij de eetstoornissengroep vertelt: 

Het voelt alsof ik er minder alleen voor sta
‘Ik vind het fijn dat Rianne meeluncht op de groep. Naast het feit dat het gewoon gezellig is met haar is het ook op een bepaalde manier inspirerend. 

Rianne eet nu zonder zorgen, en dat stimuleert en motiveert mij om ook dat doel te behalen omdat ik dan zie hoe fijn het is als je weer onbezorgd kan eten. Op die manier zie je dat het overwinnen van een eetstoornis wel degelijk mogelijk is.

Praten met iemand die het echt begrijpt is prettig. Het praten met Rianne helpt me om gemotiveerder te worden om de eetstoornis te verslaan. Door haar verhalen en door alles wat ze verteld over hoe ze haar eetstoornis heeft overwonnen voel ik me veel gedrevener om dat doel ook te bereiken. Het feit dat veel dingen overeenkomen, zoals ervaringen en gevoelens die bij een eetstoornis komen kijken, stelt mij gerust. Dan zie ik dat het niet hopeloos is en dat herstel daadwerkelijk mogelijk is. Rianne snapt ook heel veel van wat ik (of een van de anderen) vertel en is heel erg begripvol, dat is erg fijn. 

Ik vind persoonlijk dat de verhalen van een ervaringsdeskundige helpen in het overwinnen van een eetstoornis, voornamelijk omdat ze je motiveren. Soms werkt het ook de andere kant op. Dan ga ik me vergelijken met haar en zie ik dat zij veel zieker is geweest, dan durf ik niks meer te zeggen. Rianne maakt dan duidelijk dat elke eetstoornis anders is, dat het niet gaat om hoe dun je bent geweest. Al met al denk ik dat de herkenning die ik in Rianne's verhalen ervaar me het meest helpt, dan voelt het alsof ik er minder alleen voor sta en dat ik niet raar of abnormaal ben. Die gedachtes zijn voor mij erg helpend in het herstel van mijn eetstoornis.”

Lees ook het verhaal van ervaringsdeskundige Charlotte

*Rianne Thijs werkt sinds enige maanden vanuit Ixta Noa als ervaringsdeskundige op de eetstoornissengroep van Karakter in Zwolle. Daarnaast volgt zij de LEON (leerweg ervaringsdeskundigheid oost nederland) bij Saxion in Deventer loopt ze drie dagen stage per week bij BalanZ.

Het meisje op de foto is niet Rianne Thijs. 
Vanwege de privacy van onze patiënten is de naam Zoë gefingeerd. 

 

Terug naar boven