Mijn behandeling

Mijn behandeling

Het is belangrijk om je te realiseren dat je kwaliteiten hebt; dingen waar je goed in bent. Niemand is goed in alles, maar iedereen is goed in iets. Je kunt je kwaliteiten gebruiken om beter met je probleem om te gaan. Dat is de rode draad in je behandeling.

Een module is een onderdeel van je behandeling. Het is gericht is op een specifiek probleem. Er zijn verschillende modules zoals psychotherapie, systeemtherapie of psychomotorische therapie.

Psycho-educatie  
Psycho-educatie betekent dat we jou en je ouders informatie geven  over je ziekte. Je leert bijvoorbeeld wat de kenmerken zijn van jouw ziekte en in welke situaties je er last van kunt hebben.  Als je veel weet over een ziekte, kun je er vaak beter mee omgaan. 

Psycho-educatie

Systeemtherapie  
Bij systeemtherapie willen we ook praten met jouw ouders, je broer(s), zus(sen) en zelfs je opa(‘s) en oma(’s). Waarom? Ze hebben ook te maken met jouw ziekte. Daar willen we jou én hen bij helpen.

Systeemtherapie

Cognitieve therapie  
Je manier van denken bepaalt vaak wat je voelt en hoe je doet. Dit kun je zelf een beetje sturen. Dus als je denkt dat je niet gezellig bent, ga je je ook zo gedragen. Als je bepaalde situaties moeilijk vindt, kun je leren je gevoel en je gedrag te sturen.

Samen met een therapeut oefen je die situaties en leer je er goed mee om te gaan.

Medicijnen 
Soms helpen medicijnen. Je voelt je dan beter, kunt beter luisteren en begrijpt de behandeling beter. Daarmee help je jezelf dus enorm.

Als medicijnen nodig zijn, bespreekt de kinderpsychiater dat altijd eerst met jou en je ouders. Hij/zij legt uit hoe de medicijnen werken, of er bijwerkingen zijn en je kunt zelf ook vragen stellen. We controleren regelmatig of de medicijnen goed werken.

Farmacotherapie

Intensieve Psychiatrische Gezinsbehandeling (IPG)
Intensieve Psychiatrische Gezinsbehandeling is altijd bij jou thuis. We praten we met jou, je ouders en je broer(s) en zus(sen). Waarom? Zij hebben ook te maken met jouw problemen. Daar willen we jou én hen bij helpen. Zo wordt het thuis weer wat fijner.

Intensieve psychiatrische gezinsbehandeling

Psychomotore therapie

Bij psychomotore therapie ga je sporten en bewegen. Dat werkt heel goed om te leren je emoties te uiten, jezelf te ontspannen en goed met anderen om te gaan.

Psychomotore therapie verbetert je zelfvertrouwen en zelfstandigheid.

Creatieve therapie  
Creatieve therapie betekent dat je je je emoties probeert te uiten in tekenen, schilderen of beeldhouwen. Tijdens creatieve therapie leer je veel over jezelf. Bijvoorbeeld je sterke en je zwakke punten.

Creatieve therapie kun je alleen, in een groep of met het hele gezin krijgen.

Speltherapie  
Een speltherapeut helpt je door middel van spel. Bijvoorbeeld door een rollenspel. Je leert veel over het verschil tussen je gedachten, je gevoelens en je gedrag. 

Vaak krijg je een opdracht mee om thuis te oefenen.

Gedragstherapie
Bij gedragstherapie leer je anders te reageren. Je leert bijvoorbeeld om niet meteen boos, ongeduldig of verdrietig te worden. Soms moeten je ouders ook gedragstherapie volgen. Dan leren ze hoe ze zo goed mogelijk met jou en je ziekte om kunnen gaan. 

Sociale vaardigheidstraining  
Iedereen heeft sociale vaardigheden nodig. Dat is belangrijk voor andere mensen, maar ook voor jezelf. Je leert bijvoorbeeld hoe je een gesprek begint met iemand die je niet kent. Of te zeggen dat je iets niet leuk vindt. Je leert ook om te gaan met kritiek. Maar het belangrijkste is dat je leert om positief over jezelf en anderen te denken. Je krijgt meer zelfvertrouwen en leert grenzen stellen.

Sovatraining

 

Terug naar boven