Doe mee aan onderzoek en help de zorg verbeteren

Karakter vindt het belangrijk om uw kind de best mogelijke behandeling te geven. Door wetenschappelijk onderzoek te doen, krijgen we nieuwe kennis. Die kunnen we gebruiken voor nieuwe of aangepaste therapieën.

Meisje in gesprek ouder web

Om nieuwe kennis op te doen, hebben we patiënten en ouders nodig die aan een onderzoek willen meewerken. Een onderzoek bestaat vaak uit een aantal afspraken, bijvoorbeeld op een locatie van Karakter of bij u thuis. Ook kan het zijn dat we u en/of uw kind vragen om een aantal vragenlijsten in te vullen. Zo helpt u mee om nieuwe kennis te ontwikkelen, bijvoorbeeld over ADHD of autisme.

Voor de volgende onderzoeken zoeken we op dit moment deelnemers:

PEST-studie

Is uw kind wel eens gepest? En heeft het daar vervelende gedachten over of voelt het zich rot? In dit onderzoek kijken we of we de gevolgen van het pesten (bijvoorbeeld er vaak aan denken, er slecht van slapen, je somber voelen etc.) snel kunnen behandelen met een speciale behandeltechniek die Imaginatie & Rescripting heet. Daarmee hopen wij uw kind in vijf behandelsessies van de klachten af te helpen. U en uw kind helpen ons door voor en na de sessies een paar vragenlijsten in te vullen.

  1. Voor wie: kinderen tussen 8 en 12 jaar die gepest zijn en daar last van hebben
  2. Opzet onderzoek: vijf behandelsessies en vragenlijsten
  3. Meer informatie en aanmelden: Willianne Veldman, 06-11737969 of w.veldman@karakter.com

TRACE: effecten van de zorg voor ADHD

Heeft uw kind ADHD als diagnose? En gaat uw kind binnenkort een behandeling starten, bijvoorbeeld medicatie of psycho-educatie? Dan zijn we op zoek naar u! Het TRACE onderzoek brengt de effecten van de zorg voor kinderen met ADHD in kaart. We vragen u om drie keer in één jaar naar Karakter Nijmegen te komen. We brengen dan zorgvuldig in kaart hoe het met uw kind gaat voor en na de behandeling. U ontvangt een vergoeding van €125,- per afspraak op locatie.

  1. Voor wie: kinderen tussen 5 en 12 jaar met diagnose ADHD die binnenkort een behandeling starten
  2. Opzet onderzoek: drie afspraken van 2 tot 2,5 uur bij Karakter Nijmegen
  3. Meer informatie en aanmelden: via uw behandelaar of u kunt contact opnemen met de onderzoekers via trace@karakter.com

ROAD: Risico op Ontwikkelen van ADHD

Heeft u of uw partner ADHD en verwachten jullie een kindje? De ROAD-studie onderzoekt hoe het komt dat sommige kinderen wel ADHD gaan ontwikkelen, maar de meeste kinderen niet. We volgen een grote groep baby’s tot aan hun 6e jaar om de vroegste kenmerken van ADHD in kaart te brengen. Gedurende deze 6 jaar vinden er 6 meetmomenten plaats. Die bestaan uit vragenlijsten en een aantal huisbezoeken.

  1. Voor wie: u en uw (eventuele) partner verwachten een kindje en tenminste één van u beiden heeft ADHD
  2. Opzet onderzoek: 6 meetmomenten (vragenlijsten en huisbezoek) gedurende 6 jaar
  3. Meer informatie en aanmelden: www.vroegherkenningadhd.nl of mail naar info@vroegherkenningadhd.nl

Corona-onderzoek psychische klachten bij kinderen/jongeren

Kinderen en jongeren zijn extra kwetsbaar voor psychische klachten in de huidige COVID-19 epidemie. Om gepaste hulp te kunnen bieden is het belangrijk te snappen welke kinderen en jongeren problemen ervaren en hoe de zorg eruit moet zien. Samen met drie andere grote academische zorginstellingen (Accare, Curium en Levvel) doen we hier onderzoek naar.

  1. Voor wie: kinderen/jongeren tussen de 8 en 18 jaar die in behandeling zijn, en hun ouders
  2. Opzet onderzoek: online vragenlijsten over onder andere stemming, slaap en contact met leeftijdsgenoten
  3. Aanmelden is niet nodig. Als ouder ontvangt u half november een vragenlijst per e-mail.