Ontwikkeling nieuwe behandeling voor persoonlijkheidsstoornissen jeugd

Hoe kunnen we jongeren met persoonlijkheidsstoornissen (in ontwikkeling) nog beter helpen? Het Kenniscentrum Persoonlijkheidsstoornissen ontwikkelt een nieuw behandelkader: GIT-PD Jeugd. Karakter is hierbij betrokken en gaat van start met een behandelpilot.

3 jongeren min

Combinatie van wetenschappelijke en praktijkkennis
GIT-PD
(Guideline Informed Treatment for Personality Disorders) voor volwassenen bestaat al en is inmiddels breed verspreid. De guideline haalt de gemeenschappelijke werkzame elementen uit bestaande effectieve behandelingen en vult deze aan met praktijkkennis van professionals, patiƫnten en naasten. Er wordt nu gewerkt aan een variant voor jongeren en gezinnen. De GIT-PD Jeugd maakt gebruik van de werkzame elementen uit HYPE-CAT, MBT-early en andere specialistische behandelingen voor jongeren en vertaalt dat naar een laagdrempelig aanbod voor kwetsbare jongeren en gezinnen.

Snelle op- en afschaling mogelijk

Het bijzondere van GIT-PD Jeugd is dat er een netwerk opgezet wordt om gezamenlijk kwetsbare jongeren te signaleren en gepaste behandeling aan te bieden. Gemeentes (jeugdprofessionals, wijkteams), GGZ, gezinnen en scholen werken hierin samen. Door het hele netwerk rondom de jongeren te betrekken is snelle opschaling naar intensievere zorg maar ook weer afschaling mogelijk.

Start pilot GIT-PD Jeugd

Binnenkort start een pilot met meerdere instellingen, om GIT-PD Jeugd te implementeren. Twee kinder- en jeugdpsychiaters van Karakter, Rob van der Brand en Trude Nieuwenhuis, zijn hierbij betrokken. Zij kijken ernaar uit om mee te gaan doen aan de pilot. In aanloop daarnaartoe wordt het SAOS*-behandelteam van Karakter Universitair Centrum getraind in deze nieuwe behandeling.

*Stemmings-, angst- en overige stoornissen