Die spannende decembermaand

Die spannende decembermaand

Sinterklaas is weer in het land, de winkelstraten zijn uitbundig versierd en ook vuurwerk en oliebollen laten niet lang meer op zich wachten. Voor veel kinderen is dit een spannende periode. In het bijzonder voor kinderen met een psychiatrische aandoening. De decemberfeesten geven naast gezelligheid immers ook veel prikkels.

Decembertipsbreed

Hoe kunt u deze periode overzichtelijk maken? Hoe zorgt u dat het kerstdiner rustig verloopt en hoe loodst u uw kind de oudejaarsavond door? Tips van onze behandelaren.

1. Maak een duidelijk dag- of weekplan, hang eventueel dagritmekaarten op.

2. Voor kinderen met autisme: geef uitleg over wat het kind kan verwachten aan de hand van de volgende woorden: Wie? Wat? Waar? Wanneer? Waarom?
Houd de uitleg zo kort en concreet mogelijk.

3. Wijk niet af van de normale structuur (slaaptijden, rituelen, avondeten etc)

4. Gebruik het Sinterklaasfeest nooit als opvoedmiddel om het kind te belonen of te straffen.

5. Doe ook activiteiten die niets met Sinterklaas of kerst te maken hebben, bv. een spelletje, wandelen of knutselen. Gezellig even samen bezig zijn is daarbij belangrijker dan dingen afmaken.

6. Houd het aantal Sinterklaas- en kerstvieringen beperkt.

7. Beperk ook de duur van de vieringen als dat nodig is. Vraag uzelf eerst af hoe lang uw kind het vol kan houden en stem daarop af.

8. Zorg eventueel voor extra hulp om uzelf te ontlasten.

9. Als uw kind zich terug wil trekken, maak daarover ook van te voren afspraken, waar, wanneer en hoelang.

10. Maak van tevoren afspraken wie wanneer een cadeau open mag maken en of er mee gespeeld mag worden of niet.

11. Geef uw kind een taak tijdens en voorafgaand aan het kerstdiner (aan gasten vragen wat ze willen drinken,  rondgaan met iets lekkers)

12. Bespreek vooraf met uw kind hoe de oudejaarsavond wordt ingevuld (tot hoe laat opblijven, wel/niet naar buiten vanwege vuurwerk, etc)

13. Organiseer samen met het bezoek en eventueel buren om 20.00 uur een knalmoment voor de jonge kinderen (met kindervuurwerk). Dan hebben zij hun actiemoment gehad en kunnen ze gaan slapen. Kondig dit knalmoment aan. Voor angstige kinderen is het prima als ze binnen achter het raam het vuurwerk kunnen bewonderen.

Tot slot: Niet ieder kind kan genieten van de decemberfeesten. U mag wel vragen aan uw kind om mee te doen. Het hoort er nu eenmaal ook gewoon bij.
Loopt de spanning echter zo hoog op dat uw kind er enorm heftig op reageert. Dan kan het beter zijn om te vertellen over het Sinterklaasgeheim. 

Zie ook:
Autisme: Tien tips voor een prikkelarm(er) sinterklaasfeest.

 

Terug naar boven