Vaak voorkomende problemen

Vaak voorkomende problemen

De meest voorkomende problemen bij kinderen en jongeren zijn autisme, ADHD, angstaanvallen, een depressie of een eetstoornis.

Schoolplein

Bij veel van deze problemen verwerken de hersens van het kind informatie anders dan bij leeftijdsgenoten. Uw kind kan er dus niks aan doen. Of toch? Samen kunnen we er wél wat aan doen. Bij Karakter vertellen we u en uw kind hoe.

Tip: klokhuis over ADHD en Autisme hoe werkt dat in de hersenen?

> Bekijk de uitzending

Autisme   
Bij autisme hecht uw kind aan vaste patronen. Een kind met autisme houdt ervan als dingen elke keer hetzelfde zijn; dat voelt veilig en vertrouwd. Het kan dan ook erg overstuur raken als er iets onverwachts gebeurt.

Kinderen met autisme vinden het moeilijk om contact te maken met leeftijdsgenoten, om met anderen te spelen of te praten. Ze snappen andere kinderen of mensen vaak niet zo goed. En andersom snappen zij het kind ook niet. Een autistisch kind kan zich daardoor eenzaam en onbegrepen voelen. Er zijn verschillende soorten autisme:

  • Asperger
  • Multiplex Ontwikkelingsstoornis (MDD)
  • PDD / NOS
Wist u dat… in Nederland ongeveer 1 van de 1.000 kinderen autisme heeft?

ADHD en ADD 
Een kind met ADHD vindt het lastig om ergens de aandacht bij te houden. Het is vaak druk, vindt het moeilijk om stil te zitten en is erg impulsief.

ADD is hetzelfde maar dan zonder het drukke gedrag. Heeft uw kind ADD? Dat heeft hij/zij moeite om zich te concentreren, behalve als iets hem/haar écht interesseert; dan kan hij/zij zich juist heel goed concentreren.

Wist u dat… 3 op de 100 kinderen in Nederland ADHD heeft?

Paniek- en angstaanvallen  
Bij een paniek- of angstaanval is uw kind zó bang dat het hele lichaam blokkeert. Uw kind gaat bibberen, zweten, trillen, het wil zich verstoppen of juist wegrennen. Het gebeurt vaak onverwacht en na 10 minuten wordt het minder.

Een paniek- of angststoornis is erg heftig. Gelukkig is het goed te behandelen.

Wist u dat… je op elke leeftijd een angstaanval kunt krijgen? In Nederland hebben ongeveer 2 op de 100 kinderen last van angst.

Depressie  
Als uw kind langer dan twee weken somber en futloos is, kan het zijn dat hij/zij een depressie heeft. Uw kind voelt zich dan heel ongelukkig, heeft nergens meer interesse in en moet veel huilen. Soms spelen er schuldgevoelens mee, krijgen kinderen hoofdpijn, buikpijn of gaan meer (of juist minder) slapen en eten.

Wist u dat… depressie heel veel voorkomt? Ongeveer 4 op de 100 jongeren is depressief. Bij meisjes komt een depressie vaker voor dan bij jongens.

Eetstoornis  
Als uw kind een eetstoornis heeft, beheerst eten zijn of haar leven. Uw kind is dan bijvoorbeeld bang om dik te worden. Daarom eet het heel weinig. Of juist heel veel, maar daarna voelt hij of zij zich ongelukkig en wil het liefst overgeven.

Een eetstoornis heeft veel gevolgen voor het lichaam. Zo kan de menstruatie uitblijven, raken botten beschadigd, is een kind vaak heel moe en kunnen er hartritmestoornissen ontstaan.

Wist u dat… 2 op de 100 jonge vrouwen in Nederland een eetstoornis heeft maar dat ook jongens een eetstoornis kunnen hebben?

Meer weten? 
We hebben hierboven de meest voorkomende psychische ziekten genoemd, maar er zijn er nog enkele die regelmatig bij kinderen en jongeren voorkomen. Wit u er meer over weten? Op de websites www.kenniscentrum-kjp.nl en www.balansdigitaal.nl vindt u veel informatie.

 

Terug naar boven