Hoe vertel ik het? Tips van onze behandelaren.

Hoe vertel ik het? Tips van onze behandelaren.

Hoe vertel ik mijn kind dat hij ADHD heeft. Hoe zullen opa en oma reageren als ze horen dat hun kleindochter autisme heeft?

Als u de diagnose van uw kind heeft gehoord, kost dat tijd om te verwerken.

Voor u en uw kind kan het nuttig en prettig zijn om er met anderen over te praten. Maar hoe vertel ik het? En aan wie? Tips van onze behandelaren.

Moeder Voorlezen 0A8contentp

Hoe vertel ik het mijn kind?
Voor een jong kind kan het soms moeilijk zijn al om te begrijpen wat er aan de hand is. Een term als ADHD of autisme zegt dan nog niet zoveel. Veel ouders vinden daar zelf woorden voor. Bijvoorbeeld door te vertellen dat het vaak druk is in je hoofd.

Er zijn goede voorleesboeken waarmee u uw kind uitleg kunt geven. Een paar voorbeelden:
Hieper
Er zit een Leeuw in mij
Weet jij wat ADHD is?
Ik en autisme

Als uw kind al wat ouder is, krijgt hij zelf via de behandelaar uitleg over de diagnose. Wat kan helpen bij meer begrip over de aandoening zijn de ervaringsverhalen van andere kinderen en jongeren.
Die zijn onder andere te vinden op de websites www.brainwiki.nl en www.ixtanoa.nl en op www.karakter.com.

Hoe vertel ik het aan anderen?
Bedenk van tevoren aan wie u wilt vertellen dat uw kind een diagnose heeft. Voor mensen die uw kind veel zien kan het van belang zijn om te weten. Denk aan de leerkracht van uw kind of een sportleraar.
Voor een verre kennis is het minder relevant.

In de familie geeft het duidelijkheid als men weet waarom uw kind bepaald gedrag vertoont, druk is, of waarom u liever afziet van verjaardagen en feestjes.

U kunt ervoor kiezen om een brief schrijven aan familie en vrienden en daarin uitleggen dat uw kind een diagnose heeft en wat dat voor u en uw kind betekent. U kunt daarin vragen rekening met (het gedrag van) uw kind te houden.

Uw kind kan met leeftijdsgenoten delen wat er aan de hand is door er een spreekbeurt over te houden.
Oudervereniging Balans heeft spreekbeurtboekjes gemaakt die daarbij kunnen helpen:  http://www.balansdigitaal.nl/data/producten-webwinkel/boeken/set-van-4-spreekbeurtboekjes/

U kunt oma en opa vragen om een behandeling bij te wonen. Dat kan ook helpen voor meer begrip.

 

 


 

Terug naar boven