Ik ben blijven knokken! Charlotte, ervaringsdeskundige bij Karakter

Ik ben blijven knokken! Charlotte, ervaringsdeskundige bij Karakter

Na een moeilijke jeugd met veel psychiatrische problemen heeft Charlotte haar weg in het leven weten te vinden. Ze helpt nu andere jongeren die met een crisis worden opgenomen. Als ervaringsdeskundige is ze wekelijks te vinden op de High & Intensive Care, onderdeel van het Intensief Behandelcentrum Jeugd. Ze vertelt over haar motivatie en achtergrond.

Charlotte 697Hoi, ik ben Charlotte. Ik ben getraind door Ixta Noa om mijn ervaring in te zetten om andere jongeren te kunnen steunen bij een psychische onbalans. Sinds september 2016 werk ik op de High & Intensive Care van Karakter in Nijmegen.

Mijn ervaring ligt op verschillende gebieden. Ik ben ooit gediagnosticeerd met een chronische depressie, persoonlijkheidsproblematiek, posttraumatische stressstoornis, eetstoornis en een psychotische kwetsbaarheid. Ook had ik onverklaarbare lichamelijke klachten (ik 'verloor' plotseling mijn stem). Om met de negatieve emoties om te kunnen gaan, heb ik dwang en zelfbeschadiging ingezet. In 2004 - 2005 ben ik opgenomen geweest op de kliniek De Lingewal* in Zetten. Hieraan vooraf ben ik ambulant begeleid bij meerdere instanties, waaronder Karakter in Nijmegen.

Ik voelde me onbegrepen
In mijn jeugd was er veel onveiligheid. Naast dat ik goed kon denken, was ik een gevoelig meisje. Mijn karakter in combinatie met de omstandigheden maakte mijn ontwikkeling ingewikkeld. Thuis voelde ik geen ruimte om mezelf te zijn en me te ontplooien. Ik voelde me onbegrepen, ik vond mezelf te veel en lastig en ging overleven in plaats van leven. Ik heb me aangeleerd om me (te) goed aan te passen aan de wensen van mijn omgeving. Hierdoor raakte ik mezelf als mens steeds meer kwijt. De stress die ik bleef oplopen, maakte dat ik de realiteit dacht te verliezen. Mijn angsten namen toe, ik ging niet meer naar school en mijn wereld werd steeds kleiner.

Blijven knokken
Ik heb veel therapie gehad maar mijn wens om er niet meer te zijn nam toch toe. Ik ben daarom opgenomen op een crisisafdeling. Tijdens mijn opname leerde ik mezelf en de mensen om mij heen een beetje beter begrijpen om met mijn diepste dalen om te gaan.

Na mijn klinische behandeling ben ik begeleid gaan wonen. Ik ben blijven knokken voor mijn psychische gezondheid en maakte stapjes. Ik volgde ambulante therapie en ik ontwikkelde me in de richting van wie ik wilde zijn, ontdekte wie ik ben. Mijn valkuilen en kwetsbaarheden kwamen steeds meer aan de zijlijn te staan.

Steeds meer zin in de toekomst
Toen ik er klaar voor was, ben ik opgeleid tot ervaringsdeskundige. Momenteel studeer ik zelfs voor Toegepast Psycholoog. Ik krijg steeds meer zin in de toekomst. Nog steeds volg ik therapie. Mijn verleden en mijn kwetsbaarheden kunnen er zijn, met steeds meer ruimte voor mijn gezonde kant. Ik vind het mooi wanneer ik mijn klachten van toen kan ombuigen tot een kracht in het hier en nu door mijn ervaring deskundig in te zetten.

Waarom ervaringsdeskundige geworden?
Tijdens mijn opname voelde ik me achteraf gezien flink eenzaam en had ik een gevoel van falen. Ik dacht dat ik de enige was in die situatie. Soms dacht ik 'ja, klinkt logisch, maar hoe doe ik dat', wanneer iemand me een advies gaf. De intentie was goed, maar ik ervoer een gat tussen hen en mijzelf. Door met een ervaringsdeskundige in contact te zijn, was het voor mij makkelijker om open te worden. Ook gaf het laagdrempelige contact me hoop en een gevoel dat ik werd gezien. Ik ervoer dat ik er mocht zijn. Ik vond het fijn als iemand zonder oordeel kon luisteren en ik me niet hoefde te schamen voor mijn gedachten en gevoelens. Zij/hij had het immers ook zelf meegemaakt.

Ik maak graag tijd (voor cliënten, ouders/omgeving en professionals) om nu zelf als ervaringsdeskundige een bijdrage te leveren op weg naar een fijner leven!

Lees ook het verhaal van ervaringsdeskundige Rianne.

Zelf ervaringsdeskundige worden? Lees de oproep van Ixta Noa.   

*Kliniek De Lingewal is in 2016 verhuisd naar Karakter in Nijmegen.

Terug naar boven