Na een lange zoektocht op de goede plek

Na een lange zoektocht op de goede plek

Jeffrey heeft een licht verstandelijke beperking en autisme. Moeder vertelt over de ingewikkelde zoektocht naar hulp. Ook de behandelaar van Jeffrey vertelt erover en hoe belangrijk vroegsignalering is.

Jongen6jaarcp

De moeder van Jeffrey: ‘Toen Jeffrey vier jaar was, had hij veel last van kronkels in zijn darmen en buikpijn. Omdat ze dachten dat hij bang was voor wc-bezoek is hij eerst onderzocht door een kinderpsycholoog. Maar dat was niet het probleem. De kinderpsycholoog zei toen: ‘Misschien is het probleem met de darmen psychisch. U kunt het nog een tijdje aankijken maar u kunt ook besluiten om Jeffrey te laten onderzoeken bij een ggz-instelling. Daar hebben ze testjes gedaan en er kwam uit dat Jeffrey emotioneel heel jong was. Zelf dacht ik aan autisme maar Jeffrey is daar toen niet op getest.

Op school hebben ze toen Jeffrey van een combiklas 1-2 teruggezet naar een enkele groep 1. Toen hij later alsnog naar groep 2 ging, werd hij voor de tweede keer bij zijn vriendjes weggehaald en moest hij opnieuw beginnen. Hij had slecht aansluiting bij andere kinderen. Mijn gevoel zei altijd: er is meer aan de hand. 

Hij moest weer getest worden voordat hij naar groep drie ging. Jeffrey heeft een licht verstandelijke beperking. De juf heeft er wel veel aan gedaan om hem te begeleiden maar Jeffrey bleef buikpijn en hoofdpijn houden.

Ik herkende veel
Nog niet zo lang geleden zag ik op tv een programma over autisme. Daar herkende ik zoveel van dat ik de huisarts heb gebeld. Die heeft onze zoon voor onderzoek doorverwezen naar Karakter, omdat Karakter specialist is in autisme en kinderen met een licht verstandelijke beperking. Gelukkig konden we snel terecht. Hij is uitgebreid onderzocht en daaruit kwam dat Jeffrey wel degelijk autisme heeft. Ik was niet verbaasd of geschrokken. Wij hebben ouderbegeleiding gekregen met handvatten hoe we met hem konden omgaan.

In gesprek met school
Onze behandelaar bij Karakter ging samen met ons in gesprek met school. Uiteindelijk heeft de behandelaar geadviseerd dat het beter zou zijn voor Jeffrey om een nieuwe start te maken op een andere school. Hij zit nu op het speciaal onderwijs en dat gaat veel beter. Jeffrey vindt het op zijn nieuwe school zelfs best wel makkelijk. Maar het belangrijkste is dat hij zich er fijn voelt.

Het gaat nu goed met Jeffrey en met ons gezin. De behandeling bij Karakter heeft ons echt verder gebracht. We voelen ons echt gehoord en geholpen. Het was een lange zoektocht met Jeffrey langs verschillende instanties. Ik weet nog dat we voor het eerst bij Karakter kwamen en dat mijn man in de lift naar beneden tegen mij zei: “Hier zitten we goed, . Nu komen we eindelijk thuis met iets waar we wél wat aan hebben.”

 0003 55A Nina MolendijkDe behandelaar van Jeffrey is klinisch neuropsycholoog Nina Molendijk. Zij vertelt dat de ouders van Jeffrey bij haar kwamen met duidelijke vragen: "Ze kennen hun zoon goed en zagen dat hij zowel qua leerontwikkeling als sociaal emotioneel niet goed mee kwam met leeftijdsgenoten. Door een kinderpsychiatrisch onderzoek, gesprekken met ouders en school en aanvullend intelligentie- en neuropsychologisch onderzoek hebben we de competenties en belemmerende factoren van Jeffrey en zijn omgeving in kaart gebracht en de ontwikkelingsproblematiek helder gekregen.

Vroegsignalering van autisme bij kinderen is van belang om de problematiek te verminderen en de ontwikkeling van het kind te bevorderen. Bij kinderen met een licht verstandelijke beperking is het belangrijk om goed te differentiëren tussen gedrag passend bij een licht verstandelijke beperking en bijkomende ontwikkelingsproblematiek. Binnen Karakter kinder- en jeugdpsychiatrie is op dit gebied veel expertise aanwezig, met specialistische behandeling en diagnostiek voor jeugdigen met een LVB."

Ivm de privacy van onze patiënten:
De naam Jeffrey is gefingeerd. Het kind op de foto is niet Jeffrey.

>> Lees ook de ervaringen van de moeder van Ruben

Terug naar boven