Fellowship subsidie ZonMW voor traumaonderzoek

Fellowship subsidie ZonMW voor traumaonderzoek

ZonMW heeft psychotraumaloog Rik Knipschild (Karakter Almelo) een fellowship subsidie¹ toegekend van 300.000,-- euro. Een fellowship is een persoonsgebonden subsidie die uitgereikt kan worden aan professionals werkzaam in de GGZ die onderzoek willen verrichten naar een vernieuwend en grensverleggend GGZ onderwerp.

Rik Knipschild B 00258Knipschild ontvangt deze subsidie voor het onderzoeksvoorstel naar behandeleffectiviteit van  twee interventies voor jongeren die -door vormen van kindermishandeling- een posttraumatische stress stoornis (PTSS) ontwikkeld hebben.

Knipschild gaat samen met collega behandelaren van Karakter in een Randomized Clinical Trial (RTC) onderzoeken of het toevoegen van een training in regulatievaardigheden voorafgaand aan traumagerichte behandeling helpend is in het effectiever verwerken van posttraumatische stress. Knipschild: ‘Concreet betekent dit dat we twee behandelingen met elkaar vergelijken. Jongeren in de ene groep krijgen de traumagerichte behandeling  STAIR¹, dit is een training in regulatievaardigheden. Daarna krijgen zij EMDR⁰, een behandeling gericht is op de verwerking van trauma’s. Jongeren in de andere groep starten direct met EMDR. Op deze manier kunnen we kijken of een training in regulatievaardigheden een meerwaarde heeft en voor welke jongeren dat helpend is.

Grondig onderzoek hard nodig
De fellowship subsidie geeft de mogelijkheid om de komende vijf jaar grondig onderzoek uit te voeren en dat is volgens Knipschild hard nodig. ‘Er zijn naar mijn mening te veel onvoldoende uitgewerkte en niet-getoetste aannames in de behandeling van getraumatiseerde kinderen. Ik ben er trots op dat Karakter, na ruim twee jaar flink investeren, nu ook op het terrein van psychotrauma een bijdrage gaat leveren aan innovatie en onderzoek’.

Karakter Kennisbeurs
In 2016 is het voorwerk voor dit onderzoek in gang gezet dankzij de Karakter Kennisbeurs waarmee een groep behandelaren een bovenregionaal psychotraumateam konden opstarten dat getraind is in screening, diagnostiek en behandeling van PTSS volgens de allerlaatste internationale klinische en wetenschappelijke inzichten. Hierdoor is een basis ontstaan om wetenschappelijk onderzoek te verrichten.

Meer over dit onderzoek
Samenvatting van het onderzoek:
>>treating child abuse related ptsd in adolescents is skills training helpful or needed
Overzicht Fellowships ZonMW: >>fellowship ZonMW

STAIR¹: Skill Training in Affective an dInterpersonal Regulation (aan een website met meer informatie over STAIR wordt gewerkt). 

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een behandelmethode om traumatische ervaringen te verwerken. Meer over emdr: www.emdr.nl

 

Terug naar boven

Waar kan ik terecht?

Vaak komen medewerkers van Karakter bij gezinnen thuis of is er telefonisch of digitaal contact. Voor andere afspraken heeft Karakter de volgende locaties: