Premiere Life Animated. Ontroerende film over een autistische jongen

Premiere Life Animated. Ontroerende film over een autistische jongen

De Stichting Vrienden van Karakter en Cinemec Ede organiseren samen een speciale première van de ontroerende film Life Animated. Na de voorstelling is er gelegenheid met elkaar en professionals op het gebied van kinder- en jeugdpsychiatrie in gesprek te gaan.

Breedlifeanimated

Life, Animated is tijdens de IDFA door het publiek enthousiast ontvangen en onlangs genomineerd voor een Oscar in de categorie documentaire,

De documentaire draait om  de autistische jongen Owen die vanaf 3-jarige leeftijd niet meer praat. Hij leert opnieuw te spreken en zijn gevoelens uit te drukken via de animaties van Walt Disney. 

Deze film is gebaseerd op het boek van Ron Suskind, de vader van Owen. Ron Suskind heeft meerdere boeken geschreven en won The Pullitzer Prize.

Het doel van deze filmbijeenkomst is bewustwording te creëren voor de ervaringen van ouders met kinderen met psychiatrische problematiek als ook om samen het gesprek aan te gaan over onbegrepen gedrag van kinderen op jonge leeftijd en de invloed daarvan op het leven van kind en gezin.

Voorafgaand aan de film geven wij u korte informatie over kinder- en jeugdpsychiatrie en na de film volgt er een gesprek onder begeleiding van een aantal professionals van Karakter waarbij u uw ervaringen kunt delen met elkaar en vragen kunt stellen aan de kinder- en jeugdpsychiater. Daarna nodigen de Vrienden van Karakter u uit voor een drankje en hapje in een apart gedeelte van Cinemec.

Planning en locatie

  • Donderdag 23 maart, 19.00 uur, Cinemec Ede, Laan der Verenigde Naties, Ede
  • Inloop 18.30 -19.00 uur, welkom & Inleiding in zaal 19.00 – 19.10 uur
  • Film (zonder pauze) 19.10 – 20.40 uur
  • Nagesprek in de zaal 20.40 – 21.15 uur, begeleid door professionals van Karakter regio Gelderland
  • Ticketprijs € 9,50 (Reserveren tickets mogelijk vanaf dinsdag 21 maart online via www.cinemec.nl of telefonisch 0900 3210321.
  • Na afloop bieden de Vrienden van Karakter u een drankje aan en de gelegenheid in een apart gedeelte verder in gesprek te gaan met elkaar en de professionals van Karakter.

Meer over de film
In Life, Animated ontmoeten we Owen Suskind. Tot zijn derde jaar een energiek, praatgraag jongetje die daarna plotseling ophoudt met spreken. Autisme doet hem afglijden in een zwijgzame eigen wereld. Bijna vier jaar gaan voorbij waarin Owen niet te bereiken is. Hij reageert maar op één ding: Disney-films. Op een dag besluit zijn vader met een handpop van Lago, de brutale papegaai uit Aladdin, aan zijn zoontje te vragen ‘Hoe is het nou om jou te zijn?’ Onmiddellijk krijgt hij antwoord van Owen, met de letterlijke dialoog uit de film Aladdin. Vanaf dat moment besluiten de ouders met hem te communiceren aan de hand van zijn geliefde Disney-films en treden zij binnen in Owen’s gesloten wereld. Ze ontdekken dat Owen leert over de wereld om hem heen door de uitvergrote karakters uit de Disneyfilms. We zien hoe het Owen lukt zijn diploma te halen, een liefdesrelatie te beginnen en uiteindelijk zelfstandig te gaan wonen.

Met behulp van indrukwekkende beelden uit het familiearchief en een serie prachtige animaties, gebaseerd op Owens eigen tekeningen uit zijn jeugd, schetst regisseur Roger Ross Williams een ontroerend portret. Bekijk de trailer https://www.youtube.com/watch?v=4n7fosK9UyY

Deze filmvoorstelling wordt mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van Karakter.
Omdat ieder kind het recht heeft om ook gewoon kind te zijn zetten de Vrienden van Karakter zich in om juist die zaken mogelijk te maken die niet vanuit het regulier budget gefinancierd kunnen worden. Denk aan speelmaterialen, een uitje of gewoon een middagje naar het zwembad. Ook zet de stichting zich in voor meer begrip voor en acceptatie van psychiatrische aandoeningen.

 

Terug naar boven

Waar kan ik terecht?

Vaak komen medewerkers van Karakter bij gezinnen thuis of is er telefonisch of digitaal contact. Voor andere afspraken heeft Karakter de volgende locaties: