Onderzoek: Wat werkt, voor wie bij agressief gedrag?

Onderzoek: Wat werkt, voor wie bij agressief gedrag?

Op maandag 15 mei aanstaande verdedigt Kirsten Smeets MSc. haar proefschrift: Subtyping aggression and predicting cognitive behavioral treatment response in adolescents. What works for whom?

Kirsten Smeets F51

Smeets beschrijft de klinische relevantie van het onderscheid tussen proactieve en reactieve agressie bij adolescenten met agressieproblemen. Proactieve agressie is bewuste en geplande agressie, terwijl reactieve agressie een impulsieve vorm van agressie is. Smeets toont aan dat er een verschil is tussen reactieve agressie door frustratie van binnenuit en reactieve agressie door provocatie/dreiging van buitenaf.

Daarnaast bekeek Smeets welke variabelen de behandelrespons van een cognitieve gedragstherapie kunnen voorspellen. Leeftijd en geslacht waren niet voorspellend. Een lagere intelligentie bleek in kleine mate voorspellend voor minder afname van proactieve agressie na het volgen van cognitieve gedragstherapie. Cognitieve gedragstherapie blijkt zowel proactieve als beide vormen van reactieve agressie significant te verminderen. Voor adolescenten met kille, emotieloze trekken, zoals het niet schuldig voelen nadat je iemand pijn hebt gedaan, is er echter aanvullende behandeling nodig. Omdat intelligentieniveau de behandelrespons in kleine mate kan voorspellen, moet bij behandeling rekening gehouden worden met het intelligentieniveau en aanwezigheid van cognitieve misinterpretaties. Samenvoeging van adolescenten met verschillende niveaus van agressie is af te raden, omdat jongeren met een lager niveau van agressie wellicht minder baat hebben bij de therapie in een groep met jongeren met een hoger agressieniveau. Daarnaast lijken tekortkomingen in emotieherkenning, gevoeligheid voor directe beloning en risiconemend gedrag voorspellend voor minder afname van agressie na het volgen van cognitieve gedragstherapie.

Het proefschrift is te downloaden via http://repository.ubn.ru.nl/handle/2066/169263

Promotoren: prof. dr. J.K. Buitelaar, prof. dr. R.J. Verkes

Copromotoren: dr. N.N.J. Lambregts-Rommelse, dr. F.A. Scheepers (UMCU) Radboud Universiteit Academische plechtigheden mei 2017

Kirsten Smeets (1987) studeerde Ontwikkelingspsychologie in Nijmegen en behaalde haar Masterdiploma in 2010. Bovenstaand promotieonderzoek voerde ze uit bij Karakter kinder- en jeugdpsychiatrie, binnen het Donders Center for Medical Neuroscience. Momenteel is ze werkzaam als GZ-psycholoog in opleiding bij de afdeling psychiatrie van het UMC Utrecht.

 Proefschrift Kirstensmeets (1)

Terug naar boven

Waar kan ik terecht?

Vaak komen medewerkers van Karakter bij gezinnen thuis of is er telefonisch of digitaal contact. Voor andere afspraken heeft Karakter de volgende locaties: