Tips voor een ontspannen zomervakantie

Tips voor een ontspannen zomervakantie

De zomervakantie is begonnen. Vaak een leuke tijd, maar voor u als ouder ook een hele intensieve periode: de kinderen zes weken thuis; de structuur van school die wegvalt; de lange rit naar de vakantiebestemming; het slaaptekort op de camping.

Artikel3breed

Kinderen met een psychiatrische aandoening hebben - vaak nog meer dan andere kinderen- behoefte aan structuur. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden en tips om er een mooie zomervakantie van te maken. Onze behandelaren delen ze graag met u. 

10 praktische tips voor de zomervakantie

1. Handhaaf zowel thuis als elders zoveel mogelijk de normale dagstructuur.  Houd vaste momenten voor eten en slapen. Ook op de camping.

2. Betrek uw kinderen regelmatig bij het voorbereiden en plannen, voor zowel de periode thuis als het verblijf elders. Spreek ’s ochtends de dag door: dat geeft rust. 

3. Wissel actieve dagen af met rustige, bijvoorbeeld een dag naar het strand met een dagje rustig thuis. 

4. Zorg ook goed voor uzelf, laat bijvoorbeeld uw kinderen af en toe een paar dagen logeren. Bekijk wat uw familie voor u kan doen.

5. Lange vakantiereis? Neem reisspelletjes en luistercd’s mee voor in de auto. Stop regelmatig onderweg en speel samen bijvoorbeeld een potje voetbal. 

6. Zoek een kleine, overzichtelijke camping. 

7. Zoek een camping wat dichterbij huis, zodat u wat vaker kunt gaan.

8. Denk na of u de smartphone en/of de laptop juist wel of niet meeneemt. Maak afspraken over de tijd die uw kind mag besteden aan beeldschermactiviteiten. 

9. Splits de taken met uw partner op, spreek af wie met welk kind een activiteit doet.

10. Voor bepaalde medicijnen is een Europees Medicijnen Paspoort en/of een Schengenverklaring nodig in het buitenland. Voor meer informatie kunt u de volgende website raadplegen: https://www.hetcak.nl/regelingen/medicijnen-mee-op-reis

Wij wensen u een hele fijne en ontspannen vakantie!

Terug naar boven

Waar kan ik terecht?

Vaak komen medewerkers van Karakter bij gezinnen thuis of is er telefonisch of digitaal contact. Voor andere afspraken heeft Karakter de volgende locaties: