Autisme, wat betekent dat voor thuis? Terugblik op de ouderavond

Autisme, wat betekent dat voor thuis? Terugblik op de ouderavond

Eerst je eigen zuurstofmasker; terugblik op de ouderavond over autisme spectrum stoornissen van 25 oktober 2018.

Ongeveer 120 ouders van kinderen met een vorm van autisme waren aanwezig op de ouderavond van Karakter. Tijdens een aantal presentaties en praktische workshops kregen zij niet alleen de meest actuele adviezen van de behandelaars uit het autismeteam, maar ook veel bijval van andere ouders en erkenning voor hun situatie. Wat vooral duidelijk werd is dat ouders deskundig zijn en kunnen helpen bij het verbeteren van de zorg. De reacties op deze bijeenkomst waren positief!

Header Nieuwsbrief Ass

De zwarte doos
Orthopedagoog Regine van der Weijden trapte de avond af met een presentatie over Brain Blocks. Zij bracht de zwarte doos mee waarin verschillende materialen zitten, zoals een afbeelding van een hoofd en lijf en verschillende gekleurde blokken, die gebruikt worden om ervaringen en belevingen vorm te geven. Met deze materialen kunnen ouders en kinderen inzicht krijgen in hoe de informatieverwerking in het hoofd van de kinderen met autisme verloopt. Een goede manier om begrip voor elkaar te krijgen dus. En tevens voor het behandelteam een middel om ouders en kinderen te laten zien wat de diagnose autisme inhoudt.

Gele stickers
Ouders zijn expert zijn in het omgaan met hun kind en met het autisme. De ervaringen van ouders willen we nog veel meer gebruiken in onze behandeling dan dat we nu al doen. Daarom deed kinder- en jeugdpsychiater Gigi van de Loo de oproep naar ouders om de behandelaren te versterken als ervaringsdeskundige. Na haar korte presentatie hebben de aanwezige ouders daarin een eerste stap gezet door met behulp van gele stickers feedback te geven over ons zorgaanbod, wetenschappelijk onderzoek, service en bejegening. Dit leverde een enorme input aan verbeterpunten op waar we volop mee aan de slag gaan.

Zuurstofmasker
Grote indruk maakte de presentatie van Esther, moeder van een 14 jarige zoon met autisme. Zij en haar man hoorden dat hun zoon autisme had toen hij zes jaar was. Vervolgens begon de intensieve zoektocht naar structuur, duidelijkheid en de beste manier om met deze diagnose om te gaan in het gezin. Niet alleen voor hun zoon en zijn ouders een zware tijd, ook voor de rest van het gezin en de omgeving. Esther kreeg een burn-out in deze periode. De belangrijkste boodschap die zij andere ouders dan ook geeft is het advies dat je ook aan boord van een vliegtuig krijgt: “Zet eerst zelf een zuurstofmasker op en pas daarna dat van uw kind.” Dat voelt tegennatuurlijk en egocentrisch, maar is de enige methode om je kind en jezelf in leven te houden. Dus: Zorg goed voor jezelf, pas dan kun je ook goed voor je gezin zorgen. Voor Esther betekent dat elke dag twintig minuten wandelen. Inmiddels is er ook een hond gekocht die daar graag van meegeniet. Maak zo’n moment heilig!
>>Lees verder over de ervaringen van dit gezin en over de workshops.

Na de presentaties volgden vijf workshops: 

Ja dahàg!
Workshop motivatieproblemen: praten met pubers die niet willen  

Accepteren van het flipmoment
Workshop autisme in het gezin / omgaan met broers en zussen

Hoofd- en bijgerechten 
Workshop behandelmethoden: wat is effectief bewezen en wat niet?

Niet: Zullen we? Maar: We gaan!
Workshop Autisme en vrijetijd

Zoektocht in de klas
Workshop: kinderen met autisme op de basisschool

Lees verder over de workshops en ervaringen van ouders.

 

 

Terug naar boven

Waar kan ik terecht?

Vaak komen medewerkers van Karakter bij gezinnen thuis of is er telefonisch of digitaal contact. Voor andere afspraken heeft Karakter de volgende locaties: