Kan het psychische leven van een gezond mens gestoord zijn?

Kan het psychische leven van een gezond mens gestoord zijn?

2019 Buitelaar Met Ketting 265X400Prof. dr. Jan Buitelaar hield 20 september jl. zijn afscheidsrede 'Bij nader aanzien' over de toekomst van kinderpsychiatrie. Meer dan 400 gasten luisterden met aandacht naar deze deskundige wetenschapper en mensenkenner. 

Buitelaar startte met de basisvragen als: wat is een psychische aandoening en hoe maken we onderscheid tussen psychisch ziek en gezond? Hij refereerde onder andere aan een citaat van Rümke: “Het psychische leven van de gezonde mens kan zeer gestoord zijn zonder dat er sprake is van ziekte” (H.C. Rümke, Hoogleraar Psychiatrie in Utrecht 1893-1967).


P-factor van de toekomst
In zijn betoog draaide het om de P-factor van de toekomst. P-factor staat voor "Psychopathologie-factor", een algemene aandoening-overstijgende factor en kwetsbaarheid. 
Waar staat de P-factor precies voor?
1. Neuroticisme?
2. Gebrekkige regulatie van emoties?
3. Zwak denkvermogen, laag IQ?
4. Neiging tot verward of associatief denken?
5. Of, is het een statistisch artefact?

“Laten we niet eendimensionaal onderzoeken, maar kiezen voor transdiagnostische stapsgewijze diagnostiek en behandeling”, pleitte Buitelaar in zijn rede. Hij benoemde de algemene kwetsbaarheid als uitgangspunt voor een eerste, globale diagnose, behandeling en preventie. Pas daarna volgen diagnostiek en behandeling gericht op brede domeinen zoals angst, depressie en gedragsproblemen. Tenslotte kunnen we uitsplitsen naar specifieke aandoeningen.

Analyse in breedte
Het is volgens hem van groot belang in breedte te blijven analyseren. Erfelijke factoren, zeldzame en veelvoorkomende varianten beïnvloeden het brein, waarbij we ook rekening moeten houden met zaken zoals microbiomen of met afwijkingen in het afweersysteem.

Emeritus hoogleraar
Buitelaar sloot af met aandacht voor zijn gezin en een ode aan zijn vrouw Monique door Bob Dylans Come Rain or Come Shine. Als emeritus hoogleraar zal hij verbonden blijven aan Karakter kinder- en jeugdpsychiatrie, het Donders Instituut en Radboudumc. 

Naam verbonden aan kennisbeurs
19 Buitelaar En HarteveldNa zijn afscheidsrede werd Buitelaar feestelijk toegesproken. Erica Harteveld, voorzitter raad van bestuur Karakter, maakte bekend dat als eerbetoon zijn naam wordt verbonden aan de tweejaarlijkse beurs voor wetenschappelijk onderzoek: de Buitelaar Karakter Kennisbeurs.
Naast een geldbedrag voor onderzoeksuren ontvangen winnaars van deze beurs de speciaal ontworpen ketting. Deze ketting van puzzelstukjes naar meer open schakels symboliseert de weg van onderzoek van psychische vraagstukken naar helderheid en inzicht.

Terug naar boven

Waar kan ik terecht?

Vaak komen medewerkers van Karakter bij gezinnen thuis of is er telefonisch of digitaal contact. Voor andere afspraken heeft Karakter de volgende locaties: