‘Child Psychiatry: what’s next?’ Afscheidssymposium professor Jan Buitelaar

‘Child Psychiatry: what’s next?’ Afscheidssymposium professor Jan Buitelaar

Wat heeft onderzoek in “developmental neuroscience” en kinder- en jeugdpsychiatrie bijgedragen aan de vermindering van de belasting die wordt veroorzaakt door psychiatrische stoornissen bij jongeren? Dat is het centrale thema van het afscheidssymposium van prof. dr. Jan Buitelaar op 20 september a.s. in Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen. Het symposium focust op de laatste inzichten uit onderzoek en is gericht op psychiaters, psychologen, orthopedagogen, psychotherapeuten en andere professionals werkzaam op het gebied van kinder- en jeugdpsychiatrie.

Nieuwe inzichten in oorzaken en onderliggende mechanismen
Ongeveer tien procent van alle jongeren kampt met ernstige psychiatrische stoornissen, en bij nog eens vijftien procent zijn lichte tot matig ernstige psychiatrische stoornissen aanwezig. Deze stoornissen vormen een enorme emotionele, praktische en financiële belasting voor de betrokken jongeren, hun gezinnen, en de samenleving als geheel. Deze belasting is in feite groter dan die van kanker, diabetes en hart- en vaatziekten bij elkaar. Nieuwe wetenschappelijke inzichten in de oorzaken en onderliggende mechanismen van psychiatrische stoornissen bij jongeren bieden nieuwe mogelijkheden voor preventie, diagnostiek en behandeling, en geven daarmee hoop.

Afscheidscollege 'Bij nader aanzien'
Onderdeel van het symposium is het afscheidscollege van prof. dr. Jan Buitelaar getiteld ‘Bij nader aanzien’. Daarnaast geven de volgende hoogleraren uit binnen- en buitenland een lezing: Barbara Franke (Radboudumc, Nijmegen), Steve Faraone (SUNY Upstate Medical University, Syracuse), Christian Beckmann (Radboudumc, Nijmegen), Mark Bellgrove (Monash Institute of Cognitive and Clinical Neurosciences, Melbourne), Declan Murphy (King's College London) en Celso Arango (General Universitario Gregorio Marañón, Madrid).

Meer informatie over het symposium en aanmelden is te vinden op de website van het Radboudumc >>

Banner Afscheidssymposium Jan Buitelaar Lichtblauw2 Tekst Omgedraaid Fotograaf 440X220
 
 

 

 

 

 

 

Terug naar boven

Waar kan ik terecht?

Vaak komen medewerkers van Karakter bij gezinnen thuis of is er telefonisch of digitaal contact. Voor andere afspraken heeft Karakter de volgende locaties: