Davinci project: onderzoek naar verbetering zorgaanbod autisme

Davinci project: onderzoek naar verbetering zorgaanbod autisme

Hoe kunnen we een kind met autisme leren om zijn vaardigheden tot het leggen en onderhouden van contact te verbeteren?

In het Davinci project onderzoeken we de effectiviteit van Pivotal Response Treatment (PRT) ten opzichte van de gebruikelijke zorg voor kinderen en jongeren van 9 t/m 15 jaar met een autisme spectrum stoornis.

Het Davinci project loopt sinds 2016 en nadert nu haar voltooiing. Collega Manon de Korte (psycholoog en promovenda) presenteert de uitkomsten op het internationale congres de INSAR* begin mei in Montreal.

Korte De Manon 013Rd Karakternijmegen090418 1 Ea1Manon: “Dit grootschalige onderzoek naar PRT geeft ons waardevolle informatie over hoe we het zorgaanbod voor schoolgaande kinderen en jongeren met autisme kunnen verbeteren. Ik kijk er naar uit om de onderzoeksgegevens verder te verwerken en te kunnen presenteren!"

In totaal hebben 44 kinderen en hun ouders deelgenomen aan het onderzoek. Door middel van loting werden de kinderen toegewezen aan ofwel PRT (22 kinderen) ofwel gebruikelijke zorg, zoals ouderbegeleiding, cognitieve gedragstherapie of gezinsbehandeling (22 kinderen). De eerste resultaten laten zien dat kinderen in beide groepen (PRT en gebruikelijke zorg) verbeteren in sociaal-communicatieve vaardigheden en globaal klinisch functioneren, maar dat kinderen in de PRT groep de grootste vooruitgang laten zien.

De resultaten van het onderzoek zullen gerapporteerd worden in een wetenschappelijke publicatie, die naar verwachting eind 2019 beschikbaar is.

*Insar (The International Society for Autism Research (INSAR). Insar is een internationale organisatie waarin onderzoekers en professionals wereldwijd samenwerken.

 

Terug naar boven

Waar kan ik terecht?

Vaak komen medewerkers van Karakter bij gezinnen thuis of is er telefonisch of digitaal contact. Voor andere afspraken heeft Karakter de volgende locaties: