Ontmoetingsavond Autisme op 25 maart in Zwolle

Ontmoetingsavond Autisme op 25 maart in Zwolle

(H)erkenning tijdens ontmoetingsavond over autisme spectrum stoornissen
Het opvoeden van een kind met autisme is niet altijd gemakkelijk. Wat zou het fijn zijn als de omgeving in elk geval zou begrijpen wat het inhoudt. Wilt u hier als ouder over praten met andere ouders en deskundigen, adviezen krijgen van de psychiater èn een nuttige workshop volgen? Kom dan naar de interessante en interactieve ontmoetingsavond voor ouders en verzorgers, georganiseerd door Karakter:
Autisme, wat betekent dat voor thuis?

Header Nieuwsbrief Ass

Graag nodigen we u uit voor de ontmoetingsavond Autisme, wat betekent dat voor thuis? 
Op maandag 25 maart a.s. bij Karakter, dr. Eeftinck Schattenkerkweg 1, Zwolle

Ziet u geen formulier klik dan op deze link >> /formulieren/autisme-zwolle/ 

Er wacht u een vol en gevarieerd programma!

18.45 - 19.00 uur  - Ontvangst
19.00 - 19.30 uur -   Uitleg over Autisme Spectrum Stoornissen (Brain Blocks)
19.30 - 20.00 uur -  Presentatie: “Mijn ervaringen als ouder met een kind met autisme”
20.00 - 20.15 uur - Pauze
20.15 - 21.00 uur - Keuze workshop ronde 1
21.00 - 21.45 uur - Keuze workshop ronde 2
21.45 uur – Hapje en een drankje, gelegenheid tot napraten

U kunt zich voor 18 maart aanmelden voor deze avond, via het aanmeldformulier. Hier kunt ook tevens aangeven aan welke twee workshops u wilt deelnemen. Hieronder leest u wat de workshops inhouden. 

Autsime School

Workshop 1: Kinderen met autisme op de basisschool

Door Karin Harsevoort, GZ-psycholoog en Mirjam Hart, gezinsbehandelaar IPG en behandelaar BINK (Behandeling In de Klas)

Hoe gedraagt uw kind zich in de klas? Weet u wat de sterke kanten van uw kind zijn en welke specifieke behoeftes kinderen met autisme in de klas hebben? En weet de leerkracht dat ook? Op welke manier beïnvloedt u de leerprestaties, het gedrag en sociaal-emotionele ontwikkeling van uw kind? En wat kunt u verwachten van de school? Wij geven inzicht en laten eventuele alternatieven zien.

K Ass Behandeling

Workshop 2: De invloed van een kind met autisme op het gezin

Door Rene Blom, psychomotorisch therapeut en Ilja de Jong, systeemtherapeut i.o.

Het opvoeden van een kind met autisme vraagt niet alleen veel van u als ouders, het heeft ook impact op broertjes en zusjes. Hoe houdt u het gezinsklimaat positief en prettig leefbaar voor iedereen? In deze workshop nodigen we u uit uw ervaringen en tips te delen.

Workshop 3: Welke behandelingen zijn effectief

Door Heddeke Snoek, kinder- en jeugdpsychiater en Mieke Boon, GZ-psycholoog

In deze workshop krijgt u overzicht in de meest voorkomende behandelmethoden voor kinderen en jongeren met autisme. We laten tegelijk zien hoe effectief deze behandelingen zijn. We vertellen bijvoorbeeld over: Farmaco therapie, Pivotal Response Treatment, Cognitieve Gedrags Therapie, Mindfulness, Neurofeedback, Bach bloesemtherapie, Eye Movement Desitisensation and Reprosessing, Emotie Regulatie Training, Psychomotore Therapie, diertherapie (boy-horse therapy/animal assisted therapy) en mediatietherapie/oudertraining.

Workshop 4: Autisme en vrijetijdsbesteding

Door Eva Heerdink, psychomotorisch therapeut en Abke van de Brandhof, sociotherapeut/gezinsbehandelaar polikliniek

Voor kinderen met autisme is bewegen en buiten spelen belangrijk voor het zelfvertrouwen en om te vriendjes te maken. Maar wat als uw kind het prettig vindt om op zichzelf te zijn of het moeilijk vindt om met leeftijdsgenoten samen te spelen? De vrije tijd wordt dan vaak gevuld met games op telefoon of tablet. Hoe kunt u als ouder uw kind helpen bij het invullen van de vrije tijd? En wat is passend bij zijn of haar autisme?

K Ass Praten

Workshop 5: Praten met pubers die niet willen

Door Mechteld Jansen, orthopedagoog en Hans Lammerts, verpleegkundig specialist GGZ i.o.

Jongeren met autisme zijn moeilijk te bewegen tot het aangaan van nieuwe dingen. Ze zijn niet vanuit zichzelf gemotiveerd om stappen te zetten tot groei en zelfstandigheid, maar blijven afhankelijk van de aansturing van ouders of verzorgers. Herkent u dat? Bent u ook geneigd dit als ‘ongemotiveerd’ of ‘lui’ te bestempelen? In deze workshop gaan we in op de oorzaken van deze ‘ongemotiveerde’ houding. Hoe kunnen we hier anders tegen aan kijken? We geven concrete handvatten om met de jongere in gesprek te gaan en hoe een andere benadering tot ander resultaat kan leiden.

Heeft u nog vragen over deze ouderavond?

Neemt u dan gerust contact op met info.zwolle@karakter.com

Ass Gamen

 

Terug naar boven

Waar kan ik terecht?

Vaak komen medewerkers van Karakter bij gezinnen thuis of is er telefonisch of digitaal contact. Voor andere afspraken heeft Karakter de volgende locaties: