ADHD en overgewicht

ADHD en overgewicht

Al lange tijd is bekend dat kinderen met ADHD vaker dan gemiddeld lijden aan overgewicht. Overgewicht heeft onder andere schadelijke gevolgen voor de psychische gezondheid en kan de ADHD symptomen zo mogelijk verergeren.

Weegschaal 1 4Ff

Eerder onderzoek liet zien dat kinderen met ADHD vaker ongezond eten (een zogenaamd 'Westers dieet' met veel verzadigde vetten en suikers) en meer tijd doorbrengen met zittend gamen en TV kijken. Bij Karakter bestond echter de indruk dat niet alleen het kind met ADHD kampte met overgewicht en er een ongezonde leefstijl op nahield, maar dat dit meestal bij meerdere gezinsleden het geval was.

Om dit goed uit te zoeken is gedurende meerdere jaren lengte en gewicht opgemeten van kinderen met ADHD én hun ouders en broers en zussen zonder ADHD. Dit onderzoek heeft in samenwerking met het Universitair Medisch Centrum Groningen, de Vrije Universiteit Amsterdam en de Yulius Academie plaatsgevonden.

Ook broers en zussen
Uit het onderzoek bleek dat zowel jongens als meisjes met ADHD inderdaad een verhoogde kans op overgewicht en obesitas hadden in vergelijking met de Nederlandse bevolking, maar dat ook broers/zussen zonder ADHD en de ouders vaker overgewicht bleken te hebben. Binnen deze gezinnen was het kind met ADHD niet vaker zwaarder dan de andere gezinsleden.

Kortom, ADHD en overgewicht komen vaak samen in één familie voor en niet specifiek bij het kind met ADHD. Mogelijk kan dit worden verklaard door een ongezonde leefstijl en chronische stress binnen het gezin als geheel, die zowel tot het ontstaan van ADHD als overgewicht kunnen bijdragen.

Praktisch gezien betekent dit dat er in de diagnostiek en behandeling van ADHD altijd rekening gehouden moet worden met het voedings- en beweegpatroon en de ervaren stress binnen het gezin.

Karakter onderzoekt tevens de effecten van dieetinterventies op ADHD en start binnenkort met een onderzoek naar het effect van bewegen op ADHD.

Meer weten? Stuur een bericht naar Nanda Rommelse (n.rommelse@karakter.com)

 

Terug naar boven

Waar kan ik terecht?

Vaak komen medewerkers van Karakter bij gezinnen thuis of is er telefonisch of digitaal contact. Voor andere afspraken heeft Karakter de volgende locaties: