ADHD: is een dieet een alternatief voor medicatie?

ADHD: is een dieet een alternatief voor medicatie?

De 7-jarige Tess krijgt de diagnose ADHD. Bij het adviesgesprek stellen wij aan de ouders een dieetbehandeling voor. De ouders van Tess, terughoudend rond het gebruik van medicatie, staan ervoor open om het te proberen.

Adhdenvoeding

Ze zijn er zich heel erg van bewust dat het veel inspanning en uithoudingsvermogen vergt van hun kind maar ook van henzelf. Gegeven de eerdere effecten die zijn gevonden van voeding op gedrag besluiten zij dat het de moeite waard is om de dieetbehandeling te proberen.

Na 5 weken blijkt dat het dieet effectief is en ook Tess zelf merkt op dat er positief verschil is. Dit is de extra motivatie om door te gaan met het dieet. Na een paar maanden zijn de ADHD-gerelateerde klachten opmerkelijk minder.

Alternatief voor medicatie?
Terughoudendheid met betrekking tot medicatiegebruik is een maatschappelijke trend. Karakter is zich daarvan bewust en zoekt ook zelf alternatieven, ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. Een voorbeeld is het Trace project. Onderzocht wordt wat de effecten zijn op lange termijn van een dieetbehandeling, of dieetbehandelingen effectief zijn en mogelijk als vast onderdeel van een behandeling kunnen worden ingezet. 

Waarom is dit onderzoek belangrijk?
Uit eerder onderzoek is gebleken dat een dieet effectief kan zijn bij de behandeling van ADHD.

In het TRACE-onderzoek willen we de volgende vragen beantwoorden:

-Bij welke kinderen is een dieet werkzaam en bij welke kinderen de gebruikelijke zorg?

-Wat zijn de lange termijn effecten van een dieetbehandeling na 1 jaar?

-Hoe kunnen we verklaren dat de behandeling effectief is?

-Welke kosten brengt deze behandeling met zich mee?

Contact over TRACE
Wilt u meer informatie over dit onderzoek of wilt u graag meedoen? Neem dan contact op met de coördinatoren drs. Niki Kamphuis (06 21295821) en dr. Jolanda van der Meer (06 15335306) of mail naar trace@karakter.com .

deelnemersinformatie ouders

Filmpje van een testdag bij TRACE. Bekijk hoe de testdag van Tim eruit ziet: https://www.youtube.com/watch?v=ubIipwcwvB8

Filmpje: diëtisten aan het woord over het TRACE-onderzoek: https://www.youtube.com/watch?v=S23wlDoNj4o

Het TRACE-onderzoek is financieel mogelijk dankzij fondsen van http://newbrainnutrition.com/about/partners/

 

 

 

 

Terug naar boven