Psychotherapie

Tijdens psychotherapie heb je gesprekken en/of spelsessies met je behandelaar over de dingen waar jij veel last van hebt. Samen ga je na waardoor je problemen ontstaan (zijn) en wat ze voor jou betekenen.


Hoe zie jij jezelf? Ben je bijvoorbeeld erg onzeker of juist heel zelfverzekerd? Hoe gaat het thuis, op school en met vrienden? Welke situaties vind je moeilijk. Waar komt jouw angst vandaag?

Voor veel kinderen en jongeren helpt het om met een behandelaar te praten. Voor jonge kinderen kan het ook fijn zijn om juist niet te hoeven praten. Ze kunnen hun moeilijkheden via spel aan de behandelaar te laten zien. Ook kunnen zij oplossingen van de problemen vinden door alleen en samen met de behandelaar te spelen.

Voor wie?

Voor kinderen en jongeren met uiteenlopende psychische problematiek zoals angst, dwang, somberheid, zelfbeeldproblemen, identiteitsproblemen, emotieregulatieproblemen en trauma

Wat leer ik precies?

Met je behandelaar maak je een plan waarin je behandeldoelen opstelt. Je bekijkt waar je het eerst aan wilt werken. Maar ook, wat haalbare doelen zijn. Het gaat erom dat jij daardoor weer stappen maakt in je leven waardoor het beter met je gaat. Voorbeelden van doelen: Ik wil beter voor mijzelf leren opkomen. Ik wil mijn emoties beter leren begrijpen en daar beter mee om kunnen gaan. Ik wil mezelf beter leren kennen en me goed leren voelen over mezelf.
Gedurende de gesprekken wordt regelmatig gekeken hoe het gaat met je doelen. Die kunnen tussendoor worden bijgesteld.


Hoe lang duurt psychotherapie?

In je behandelplan kun je zien hoeveel gesprekken je krijgt. Dit is voor iedereen anders. Soms duurt een behandeling een paar maanden maar meestal gaan we uit van \een half jaar tot een jaar. Je behandelaar bespreekt dit met jou en je ouders.


Ook goed om te weten

  • Een gesprek of spelsessie duurt ongeveer 3 kwartier
  • De gesprekken zijn meestal 1 keer per week
  • Naast jouw therapie krijgen meestal ook jouw ouders gesprekken met een behandelaar om zo samen naar oplossingen te zoeken.
  • Je krijgt soms opdrachten en oefeningen mee voor thuis.
  • Wat je vertelt is vertrouwelijk.

Een overzicht van onze behandelingen: