Eetstoornissen

Als je een eetstoornis hebt, beheerst eten je leven. Je bent dan bijvoorbeeld bang om dik te worden. Daarom eet je heel weinig. Of je eet juist heel veel, maar daarna voel je je ongelukkig en wil je het liefst overgeven.Een eetstoornis heeft veel gevolgen voor je lichaam. Zo kan je menstruatie uitblijven, raken botten beschadigd, ben je vaak heel moe en kun je hartritmestoornissen krijgen. Bekende eetstoornissen zijn anorexia nervosa en binge eating disorder.

Wist je dat...

2 op de 100 jonge vrouwen in Nederland een eetstoornis heeft en dat ook jongens een eetstoornis kunnen ontwikkelen?

Hoe ziet de behandeling er uit?

Als je naar Karakter komt, gaan we eerst kijken hoe we jou en je familie het beste kunnen helpen met de problemen waarmee je zit. Dat doen we met vragenlijsten, een intakegesprek (bekijk filmpje) en met onderzoeken.

Voordat de behandeling van start gaat, schrijven we een behandelplan. We doen dat altijd in overleg met jou en je ouders. In dat plan worden de diagnose en de doelen waaraan we gaan werken beschreven. Onze psychiaters, psychologen en (socio)therapeuten werken hierin nauw met elkaar samen. De meeste behandelingen vind je in het overzicht.

Speciaal voor kinderen en jongeren met een eetstoornis hebben wij een zorgprogramma ontwikkeld. Hierin staan de stappen in de behandeling beschreven.

Zorgprogramma eetstoornissen

Ervaringsverhaal


Lieke over haar gevecht met anorexia: Dat afvallen gaf mij controle

Het begon allemaal heel onschuldig: toen ik 12 jaar was besloot ik wat meer op mijn lijf te letten; ik at geen snoepjes meer; geen koekjes of ijsjes. Ik merkte dat dat best goed werkte. Eigenlijk had ik het nauwelijks in de gaten maar zo is de eetstoornis anorexia nervosa er ingeslopen. Lees meer…

Meer informatie over hulp bij eetproblemen: