Jongeren

Soms heb je problemen waar je zelf niet meer uitkomt. Je zit erg in de knoop met je gevoelens en gedachten. Je maakt dingen stuk of doet jezelf pijn. Of je kan bijvoorbeeld opeens heel boos of angstig worden. Het kan zijn dat je psychiatrische problemen hebt. 

 Lees meer

Achtergrond jongeren

Welke problemen

Iedereen heeft wel eens een probleem, maar wanneer is het een psychiatrisch probleem? Dat kan bijvoorbeeld een depressie zijn, autisme, ADHD, een eet- of angststoornis of woedeaanvallen. Hoe moeilijk het ook is, samen komen we er uit. Je hebt dan misschien een probleem, je heb ook kwaliteiten; dingen waar je goed in bent. Die kun je gebruiken om beter met moeilijke situaties om te gaan.

Hoe zit dat?

1. Heb ik een psychiatrisch probleem?

Bij psychiatrische problemen werken dingen in je hoofd vaak anders dan bij anderen. Je hebt andere gevoelens of gedachten. Of je snapt dingen niet die voor anderen logisch lijken. Daarom is het ook bijna niet mogelijk om dit samen met je familie of je vrienden op te lossen.

Meer

2. Welke problemen zijn er allemaal?

Je hebt vast wel eens gehoord van ADHD, Autisme of Depressiviteit. Maar wist je dat je ook door angsten of boosheid soms niet meer goed functioneert? We zetten de belangrijkste psychiatrische problemen voor je op een rijtje.

Lees meer

Ik zoek hulp

Soms heb je psychiatrische problemen, waar je ook met de hulp van je familie en vrienden niet meer uitkomt. Dan kunnen wij je helpen. Als je vindt dat er iets met jou aan de hand is, ga dan naar de huisarts. Die kan je verwijzen naar Karakter. Karakter helpt jou en je ouders om jouw problemen te begrijpen en manieren te vinden om er mee om te gaan. Zo kun jij je weer beter voelen.

Kinder- en jeugdpsychiatrie?

Wat is kinder- en jeugdpsychiatrie?

Officieel: Kinder- en jeugdpsychiatrie houdt zich bezig met het onderzoeken en het behandelen van kinderen en jongeren die problemen hebben in de manier waarop ze denken, doen of voelen.

Wat gebeurt er?

In de kinder- en jeugdpsychiatrie bespreek je je problemen met artsen en therapeuten. Samen ga je onderzoeken wat er aan de hand, waar het door komt en vooral: wat er aan te doen is. Soms helpt het als je meer leert over je problemen, vaak krijg je oefeningen, soms medicijnen.

Hoe kom ik bij Karakter?

Heb je problemen? Denk je dat er meer aan de hand is dan een dipje of een keertje ruzie? Loop je vast op school, thuis of bij je vrienden? Of herken je de problemen van de jongeren op deze site? Ga dan met je (huis)arts, een centrum voor jeugd en gezin of een wijkteam praten. Die kunnen je verwijzen naar Karakter.

Waarom zou ik voor Karakter kiezen?

Bij Karakter werken hele goede artsen en therapeuten die gespecialiseerd zijn in jongeren van jouw leeftijd. Wij sluiten aan bij hoe jij je voelt en hoe jouw wereld in elkaar zit. En we doen het echt samen met jou en je familie, door te kijken waar jij goed in bent. Zodat jij het straks thuis weer goed hebt.

Ervaringen van
anderen

Wij kunnen je van alles vertellen over psychische problemen. Maar andere jongeren die hetzelfde meemaken kunnen dat veel beter.

Tips

Minidocumentaire Shine a light - understanding ADHD
brainwiki.nl

Verhalen en filmpjes over jongeren en psychiatrische problemenLees meer ›

Kun je het zien?

Wist je dat je het vaak niet aan iemand kan zien dat hij een psychiatrisch probleem heeft? Lees meer ›

Bij Karakter gaan we met jou onderzoeken welke problemen jij hebt en waardoor die problemen komen. In de behandeling ga je oplossingen zoeken. Welk doel wil je bereiken? En welke therapie kan jou en je ouders helpen om je doelen te bereiken?

 Lees meer

Jongeren Carousel2

Ik start bij
Karakter

Als je naar Karakter komt, gaan we eerst kijken hoe we jou en je familie het beste kunnen helpen met de problemen waarmee je zit. Dat doen we met vragenlijsten, een intakegesprek en met onderzoeken.

Wat gaat er gebeuren?

Vragenlijsten

Als je door je (huis)arts of Centra voor Jeugd en Gezin bent aangemeld, willen wij eerst graag weten hoe jij je voelt en welke problemen jij ervaart. Dat doen we door je een lijst te sturen met vragen over jou, over school, over thuis en over van alles dat belangrijk is in jouw leven.

Intake

Je komt bij ons langs, vaak samen met je ouders of verzorgers. Je mag vertellen wat er aan de hand is, je mag vragen stellen en wij stellen ook vragen. Daarna kijken we samen, dus in overleg met jou en met je ouders of verzorgers, of en hoe we je kunnen helpen. En jij beslist (met je ouders) of je door ons behandeld wilt worden.

Wist je dat?
Er in de wachtkamers wifi is?
Manon Quote
Chantal: 'Had ik eindelijk de stap gezet om naar Karakter te gaan, bleek ik nog weken te moeten wachten. Balen. Maar als je hier eenmaal bent, nemen ze wel echt de tijd voor je.'

Belangrijke vragen

Mag ik zelf beslissen?

Als je boven de 12 jaar bent, mag je zelf meebeslissen wat er gebeurt. Ben je tussen de 12 en 16 jaar, dan beslissen je ouders nog mee. Boven de 16 mag je helemaal zelf beslissen, maar het is natuurlijk fijner als je de dingen met de ouders bespreekt.

Ik volg
een behandeling

Je gaat met Karakter aan je problemen werken. Vaak starten we met verder onderzoek, zodat we weten hoe jij het beste resultaat kan halen. Via oefeningen en therapieën ga je daarna aan de slag om je doelen te halen.

Wat gaat er gebeuren?

Onderzoek en diagnose

We weten al veel over jou en je gezin door het intakegesprek. Maar om precies te weten wat er aan de hand is en hoe we je kunnen helpen, doen we extra testjes of hebben we extra gesprekken. Na de onderzoeken stellen we een diagnose: een beschrijving wat er aan de hand is.

Meer

Behandeling

Tijdens de behandeling hebben we gesprekken, oefen je en krijg je soms medicijnen. Soms bij Karakter, soms thuis. Alleen met een therapeut, samen met je ouders of met andere jongeren.
Heel soms kom je hier tijdelijk logeren. Je woont dan in een echt huis, krijgt een eigen kamer en je mag je eigen spullen meenemen.

Meer

Wie is wie?

Bij Karakter werken verschillende medewerkers. De behandelaren bij Karakter zijn gewend om met jongeren te praten over hun zorgen en problemen.

Meer

Jeroen

is snel boos
Het lukt me steeds beter om rustig te blijven

Belangrijke vragen

Wie helpt me als ik niet tevreden ben?

De patientvertrouwenspersoon (PVP) is er speciaal voor jou! Als je als jongere opgenomen bent in een psychiatrische organisatie kun je met veel vragen zitten. Misschien ben je het niet eens met wat er met je gebeurt en wil je daarover praten of heb je een klacht.

Andere jongeren
over hun behandeling

Wat maken jongeren tijdens hun behandeling bij Karakter mee? Welke tips hebben ze? Hieronder vertellen ze hun ervaringen.

Ervaringen van anderen

Een rondleiding bij Karakter

Wil je weten hoe het er bij Karakter uitziet? Bekijk de rondleiding bij ons in Nijmegen. Lees meer ›

Iedereen heeft weleens hulp nodig!

Sanne deelt haar verhaal en hoopt dat ze daarmee andere jongeren kan helpen die zich weleens naar of onzeker voelen. Lees meer ›

Nieuwe app voor jongeren: Crisisbuddy

Heb je soms last van heftige emoties en kun je weleens boos of enorm gefrustreerd over iets raken? Dan kan de Crisisbuddy je helpen om je emoties weer onder controle te krijgen.Lees meer ›

Ik zie mijzelf als bruggenbouwer

Rianne Thijs kampte in het verleden met een ernstige eetstoornis. Ik weet hoe moeilijk en uitzichtloos het kan lijken. Lees meer ›

Privacy en jeugdhulp. Weet waar je recht op hebt en gebruik de handige app.

Bij de afsluiting kijken we terug op de behandeling bij Karakter. We kijken ook vooruit; kun je verder of heb je nog andere hulp nodig? Het is heel normaal dat je tijd nodig hebt om weer te wennen aan je leven thuis, op school en met je vrienden.

 Lees meer

Jongeren2

Ik sluit af

Bij de start van de behandeling hebben we overlegd welke doelen je wilt halen. Als die doelen gelukt zijn en je weer verder kunt, dan sluiten we de behandeling af.

Wat gaat er gebeuren?

Afsluiting

Als je je doelen hebt gehaald, sluiten we de behandeling af. We houden een eindgesprek. Daarbij kijken we terug naar de periode bij Karakter. Ook kijken we vooruit: Gaat het samen met je ouders weer lukken? Of heb je nog hulp nodig van anderen?

Weer verder

Als je klaar bent bij Karakter, ben je een hele ervaring rijker. Soms was het best heftig. Het is dus heel normaal dat je tijd nodig hebt om je draai weer te vinden.

Belangrijke vragen

Wat als ik mijn doelen niet heb gehaald?

Soms is het te moeilijk om je doelen te halen. Dan passen we ze aan. Ook kan het zijn dat wij je niet voldoende kunnen helpen bij het halen van je doelen. Samen met jou en je ouders gaan we dan kijken of er een organisatie is die je beter kan helpen.

Ik ga verder

Na Karakter ga je weer verder met je leven. Dat kan samen met je familie en vrienden zijn. Of met extra hulp van anderen.

Hoe verder?

Ben ik helemaal beter?

Psychiatrische problemen gaan bijna nooit helemaal over. Ook niet als je een behandeling hebt gevolgd. Maar je kunt er wel goed mee leren leven. De meeste jongeren die bij Karakter zijn geweest weten waar ze rekening mee moeten houden. En dan kunnen ze prima verder.

Als het me niet alleen lukt?

Er zijn jongeren die ook na Karakter nog begeleiding krijgen. Kun je bijvoorbeeld niet goed meer thuis wonen, of heb je nog steeds te veel last van je problemen, dan zijn er mensen die je helpen. Als dat nodig is, kijken we samen wie jou het beste kan helpen.

Hoe gaat het met jongeren
na de behandeling

Hoe pakken jongeren hun leven weer op? Wat komen ze na de behandeling nog tegen? De jongeren zelf vertellen.

Ervaringen na de behandeling

Deel je ervaring

Heb jij je psychische problemen overwonnen? Deel jouw ervaring en help een ander. Word vrijwilliger bij Ixta Noa.Lees meer ›

Een persoonlijk verhaal in foto's

'Mensen die een psychische stoornis, ziekte of andere ongemak hebben, zijn vaak juist ontzettend sterk,' zegt Laura Hospes. Zij maakte een serie zelfportretten tijdens haar opname. Lees meer ›

Naar boven