Psychiatrie en een licht verstandelijke beperking (LVB)

Kinderen en jongeren met een (licht) verstandelijke beperking hebben een lager IQ dan gemiddeld en zij kunnen zich minder goed aanpassen aan de wereld om zich heen. Ze hebben niet altijd problemen, maar zijn wel extra kwetsbaar. Zo hebben ze drie tot vier keer zoveel kans om psychiatrische problemen te ontwikkelen. Ook zijn ze kwetsbaarder voor lichamelijke problemen, syndromen, leerproblemen en relatieproblemen.

Jongeren op rij met mobiel min

Omdat al deze problemen met elkaar samenhangen, is niet direct helder waar wat vandaan komt. De diagnostische puzzel is niet zo maar opgelost. Wat wel duidelijk is: reguliere behandelingen werken niet goed bij deze kinderen en jongeren, en door de samenhang van problemen hebben zij bijna altijd chronische ondersteuning nodig.

Aparte aandacht nodig
Een licht verstandelijke beperking betekent niet dat de problemen ook licht zijn. In tegendeel. Het leren op school, het (snel) overzien van complexe sociale situaties en het kunnen oplossen van problemen: in onze veeleisende maatschappij is dit al gauw teveel. Zeker wanneer daar nog eens psychiatrische en eventuele andere (lichamelijke) problemen bijkomen. Daarom is aparte aandacht nodig, zowel voor het kind of de jongere als de ouders. Het gezin en omgeving van deze kinderen en jongeren lopen vast op wat niet goed gaat. Wij laten hen opnieuw kijken naar wat er wel goed is blijven gaan en wat er wel (weer) mogelijk is.

Specialist in LVB en psychiatrie
Karakter is specialist in het behandelen van kinderen en jongeren met (L)VB en psychiatrische problemen. Al meer dan 50 jaar bouwen we kennis op door het diagnosticeren en behandelen van deze patiënten, door wetenschappelijk onderzoek en het opleiden van professionals. Door al deze kennis en ervaring kunnen we inzicht geven in de problematiek en maatwerk bieden in diagnostiek en behandeling. Zodat ouders en kinderen – in het licht van hun mogelijkheden – goed verder kunnen. Bovendien bieden we niet alleen inzicht en maatwerk bij kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking, maar ook bij of in combinatie met andersoortige beperkingen zoals auditieve en visuele beperkingen.

Behandelmogelijkheden

Thuisbehandeling is het uitgangspunt. We zetten die hulp in, die daarvoor nodig is. Soms licht, soms intensief. Altijd wordt het hele gezin betrokken.

Mogelijke behandelvormen:

Expertisecentrum LVB en Psychiatrie (second opinion)

Soms hebben een kind en gezin al voldoende aan (extra) advies om de behandeling weer vlot te trekken. Vaak kan het kind dan bij de eigen vertrouwde hulpverleners blijven, behandeling bij Karakter is dan helemaal niet nodig. Een second opinion is ook mogelijk bij twijfel over diagnose en/of behandeling.

Meer info

Intensieve thuisbehandeling en eventueel kortdurende opname

Als het nodig is kunnen we intensieve vormen van hulp inzetten. Bijvoorbeeld bij een psychiatrische crisis of als een gezin het even niet meer aan kan. Het kind of de jongere kan kortdurend worden opgenomen en/of we komen intensief bij het gezin thuis, en zo nodig op school. We zijn ervan overtuigd dat het kind thuis sneller beter wordt: dus alleen een opname als het niet anders kan, maar dan wel zo kort mogelijk, en met een centrale rol voor ouders in het veranderingsproces.

Meer info

Behandeling in de Klas (BinK)

Wanneer psychiatrische problemen het leren op school belemmeren, en de ontwikkeling van het kind of de jongere stagneert, dan kunnen we kiezen voor Behandeling in de Klas. Directe aansturing in de klas en ondersteuning van de leerkracht werken sneller en effectiever dan erover praten met het kind alleen, of ouders alleen. In combinatie met school nemen we ook de ouders mee in de behandeling.

Meer info

Neuropsychologische zorg

Neuropsychologische zorg kan nodig zijn om het stagneren van het kind op school goed te doorgronden, of te begrijpen hoe het komt dat behandeling niet aanslaat. Door neuropsychologische diagnostiek zijn we in staat om neurocognitieve functies zoals aandacht, concentratie, remming, planning en organisatie in kaart te brengen en een behandelstrategie te kiezen. Ook de leerkracht wordt hierin meegenomen, zodat de kinderen en jongeren hier op school van profiteren.

Gezinsbehandelvormen

Wanneer het gedrag van het kind belemmerd wordt door de gezinsdynamiek (organisatie en communicatie), is een gezinsbehandeling te overwegen. Dat kan door ouderbegeleiding (in combinatie met therapie voor het kind), Intensieve Psychiatrische Gezinsbehandeling, (psychomotore / creatieve) systeemtherapie, Multi Dimensionele Familie Therapie, Pivotal ResponsTreatment, Attachement Focused Family Therapie.

Poliklinische therapie

Wanneer een individuele therapie is geïndiceerd zoals: psychotherapie, gedragstherapie, EMDR, psychomotore therapie, speltherapie, logopedische behandeling.

Online behandeling

Jongeren met een verstandelijke beperking zoeken vaak de ‘veiligheid’ van de digitale wereld. Ze hebben dan minder last van de moeite die ze hebben met sociale interactie. Daar sluiten we op aan door ook online behandelingen te bieden. Zoals Straatwijzer: een online programma voor jongeren met informatie over LVB en psychiatrie met opdrachten. Ook zijn digitale contacten zoals beeldbellen en mailen ideaal voor gezinnen die niet gemakkelijk naar een locatie kunnen reizen.

Onderzoek

Onderzoek

Binnen Karakter LVB doen we zowel onderzoek naar (biologische) achtergronden van (L)VB en psychiatrie als naar de werkzaamheid van verschillende behandelmethoden en diagnostische instrumenten. Dat doen we, omdat we het belangrijk vinden om zo goed en effectief mogelijke hulp te bieden aan kinderen en jongeren met LVB.

Enkele voorbeelden van onderzoek:

  1. Dapper door Doen: een groepsbehandeling bij hardnekkige angst
  2. KLAVER: een onderzoek naar het adaptief vermogen
  3. DIAMANT: een onderzoek naar een voorspeller van schoolsucces

Kennis delen

Kennisdeling

De specialistische kennis van Karakter LVB delen we graag met andere organisaties.

Enkele voorbeelden:

  1. Lesgeven binnen verschillende opleidingen voor psychologen
  2. Lesgeven aan de opleiding voor kinder- en jeugdpsychiater
  3. Cursussen voor andere organisaties in de geestelijke gezondheidszorg
  4. Ondersteuning van het onderwijs voor LVB leerlingen
  5. Colleges aan het Radboudumc over o.a. gedragsproblemen bij LVB
  6. Bijdragen aan congressen en boeken over LVB en psychiatrie

Karakter LVB werkt samen in het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie en het Landelijk Kenniscentrum LVB, met het Trimbos-instituut en met het Radboudumc.

Meer informatie

Informatie

De volgende links geven goede informatie over LVB en psychiatrische problemen:
Landelijk Kenniscentrum LVB
Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie
Brainwiki (speciaal voor jongeren)

Nederlands Jeugd Instituut, dossier LVB

Wilt u meer weten over LVB binnen Karakter, neem dan contact op via aanmeldbureau.gld@karakter.com.