Op de wachtlijst: wat kan ons nu helpen?

Als uw kind is aangemeld bij Karakter, wilt u zo snel mogelijk aan de slag. Graag delen we tips en adviezen van een ervaringsdeskundige ouder en van behandelaren. Ook vindt u hier handige websiteadressen.

Tips van een ervaringsdeskundige ouder

Gebruik een weekkalender en pictogrammen
Soms kan meer overzicht bijdragen aan de rust binnen het gezin. Elke zondagmiddag zitten wij met onze kinderen om de weekplanning door te nemen voor het hele gezin. Onderdelen van die weekplanning zijn medicatie per dag, ochtendritueel, avondritueel, sporten, speelafspraken en ongewone afspraken (zoals tandarts, dokter).

Pictogrammen zijn vereenvoudigde afbeeldingen of iconen. Wij gebruiken magneetjes met pictogrammen voor alle vaste rituelen in de weekplanning. Voor zowel kleine als al wat oudere kinderen brengen pictogrammen duidelijk de dagindeling in beeld. Wij hebben veel gehad aan de gratis te downloaden pictogrammen die te vinden zijn via Google, zoals de pictogrammen in de afbeelding hieronder.

Lees het boek 'Pittige Jaren'
De afgelopen jaren hebben wij veel gelezen over de diagnostiek van ons kind. Het boek waar wij veel aan gehad hebben, is het boek 'Pittige Jaren' van C. Webster-Stratton. Pittige jaren combineert kennis uit praktijkervaring over opvoeden met een wetenschappelijke achtergrond. Voor menig ouder zal dit een handig boek zijn.

Een luisterend oor voor jou als ouder

Tijdens een wachttijd sta je voor je gevoel heel vaak stil. De wachttijd is een zware periode voor jou als ouder. Je hebt hulp gevraagd en wilt meteen aan de slag en dit gaat dan niet. Blijf niet wachten, maar zoek in deze periode juist een luisterend oor voor jezelf als ouder. Denk hierbij aan bijvoorbeeld je eigen netwerk, familie, vrienden, kennissen, een (wandel) coach of de huisarts.

Handige websites

Via onderstaande websites kunt u meer handige informatie vinden voor u als ouder.

www.brainwiki.nl

Brainwiki is de website waar jongeren betrouwbare informatie vinden over psychische problemen.

www.balansdigitaal.nl
Oudervereniging Balans versterkt de positie van kinderen en jongeren met ontwikkelingsproblemen bij leren en/of gedrag. Dat doen ze door uitwisseling van kennis en ervaringen tussen ouders, onderwijs, zorgprofessionals en wetenschap.

www.kenniscentrum-kjp.nl
Het Kenniscentrum kinder- en jeugdpsychiatrie is een landelijke netwerkorganisatie die garant staat voor de kennispositie van de gespecialiseerde jeugd-ggz en bijdraagt aan de beste jeugdhulp voor jeugdigen met ernstige psychische problemen.

www.mediaopvoeding.nl
Deze website geeft antwoord op opvoedingsvragen rond het gebruik van media/internet door kinderen. Het is mogelijk zelf een vraag te mailen of via een filter te zoeken naar vragen. Daarnaast biedt de website een 'Quick scan': "Wat voor mediaopvoeder bent u?".

BuroPuur advieskaart en video over Anorexia Nervosa
De film en de bijbehorende advieskaart ‘Eerste Hulp bij Anorexia Nervosa’ zijn zorgvuldig en zo neutraal mogelijk opgezet en bevatten handvatten die helpend zouden kunnen zijn in deze ingewikkelde periode die voorafgaat aan een behandeltraject. Het zijn voorbeelden, geen kant-en-klare oplossingen.In de film komen een vader, een moeder, een herstelde patiënte en een kinder- en jeugdpsychiater aan het woord. De interviews zijn aangevuld met korte illustratieve fragmenten van situaties rondom eetmomenten, die nagespeeld zijn door professionele acteurs.